понеделник, 12 април 2010 г.

Цената на доматите според НСИ


На графиката е показана цената на доматите според данните от Националния Статистически Институт по тримесечие.
Като цяло цената на доматите през 2009 година е била по-ниска от цената през 2008.
Според тези данни домати от открити площи има само през третото тримесечие, като едновременно има и оранжерийни с два пъти по-висока цена. В другото време те са само оранжерийни.
През третото тримесечие на годината се произвежда и консумира основното количество домати. Точно за доматите от открити площи (червената пунктирана линия) цената спада в 2008 спрямо 2007 и в 2009 спрямо 2008, и в 2009 е била 411лв/тон (41 стотинки за килограм). Това означава, че ако произвеждате домати, за да си купите една бутилка кола от 2 литра, която струва 2лв, трябва да произведете 5 килограма домати. Така, че въобще не се учудвайте защо доматите не са такива, каквито бяха.
За основна причина на ниските цени на доматите се счита нелоялния внос. Но също така навсякъде се казва, че ние сме най-бедната от Европейските страни, че доходите у нас са по-ниски, отколкото в Турция и дори Македонците нямат много ниски доходи. Значи не е само в това причината.
Доста голяма е цената на доматите през "доматените" месеци в големите вериги - два пъти по-голяма от цената на пазарите. Независимо от качеството и произхода там се продават големи количества домати. Но вероятно за сключване на договори с тях производителите трябва да могат да предложат тези големи количества.

2 коментара:

  1. Дребният производител няма да бъде допуснат дори и само за разговор в голяма верига... :)
    Освен това от факта, че веригите не продават евтино, не следва, че купуват скъпо. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Само в това е шанса, да се обединят. Доматите вече са от устоичиви на транспортиране и прехвърляне сортове. На всяко място, и на пазарите, и даже розовите домати. Това вече не е предимство на дребните производители. Ако ще етикет, че е златен да сложат пак са от устойчивите сортове домати.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.