неделя, 11 април 2010 г.

Засадих един от чинарите пред блока


Преди години от дървета чинари по пътя събрах семки, за да проверя дали ще поникнат. Поникнаха 4. Единият умря, защото се опитвах да го преместя на първия месец и то с голяма почвена туфа.
Прочетох, че не могат да оцелеят в условията в България, през зимата като вали сняг и на зимните температури. Наистина през първите две години те нямат дървено стъбло и порастват много малко - снимка на трите дървета в края на първото лято има в статията Многогодишни декоративни растения в градината. Сега трите чинара са преживели 3 лета.
Вече са разлистени и въпреки, че може би е малко рано реших да засадя най-големия.
Мястото на засаждане е от другата страна на улицата пред блока.
Както и при много други дървета листата, които развива все още нямат типичната за листата на възрастни чинари форма. А това са листата на четвъртата година.
Въпреки, че е по-добре да няма колче, за които да е привързан прецених, че за него за момента е по добре с колче. Другите клечки наоколо са за предпазване от всякакви двукраки, обичащи да огризват кората (кучетата) и преминаващи четирикраки създания, които изобщо не им пука през къде ще минат, въпреки че съм избрала място, което не е подходящо за пряка пътека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.