сряда, 4 юли 2012 г.

На Витоша, района над Бай Кръстьо

Има много дървета, които не са живи - защо не мога да кажа.
Има много, които са изкоренени от някаква стихия. Но това не е станало през 2001 или през 2005 година, защото съм минавала там през юни 2011 година и нещата не изглеждаха така.

Хора с коне извозват трупи на големи дървета, надявам се от неживите, защото това изглежда официално. И все пак те извозват само дебелата част, а всички странични клони и изъхнали иглички си остават там. Трупите са разорали маршрута, някъде съвпадащ с официалната пътека. Това създава ужасно впечатление там.


Този район е доста близо до мястото на пожара на Бистришко бранище  и вероятно със сходен пейзаж. Дори и да се разреши чистене на гората ще се получи същото - крайните клони и кората ще останат и ще могат да се (само)запалят и няма да се попречи на вредителите. Всъщност вероятно от дървесината на дърветата се развива почвата най-много. Листата на дърветата изглеждата като голяма маса, но реално оставащото вещество от тях е твърде малко. А разкапаната дървесина от умрелите дървета е и доста по-съществена и си е направо почва. Ако можеше точно дървесината да остава, а кората, където се крият основно вредителите и е по-лесно запалима заради смолата, да се премехва щеше да се получи най-правилното решение.
Дърветата, които са на това място и са сред извозваните са мури, а не смърчове. Те са залесявани и са доста по-редки от смърчовете и няма такива, които са се саморазсадили. Всички семки от шишарките им биват изяждани и дори да могат да се разсаждат сами, то няма от какво.
Снимките са от 23 юни 2012.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.