сряда, 25 юли 2012 г.

Аграрен календар: Касис

касис, плодове
В неделя брах касис. Температура по измерване 35 градуса, а на слънце, където е той - не мога да преценя. Комари - фрашкано. Въпреки слънцето облекло - дълги панталони, дълги ръкави, кърпа на главата и врата. Имам ухапвания по лицето.
За един час мога да набера евентуално 2кг, но това не е сигурно, особено в това време.
В тази връзка се замислих за цената, на която трябва да се продава за килограм. Бих казала за всички хора с фамозни професии, включително и моята.
За брането - ставката за един час, защото едва ли много хора биха се съгласили да наберат повече отколкото за опитване при такива условия.
Касисът е многогодишна култура. Не може да го посадите през пролетта и през юли да имате касис. За разсада, засаждането и това, че е заемал площта няколко години сумата за още един изработен час.
За това, че е поливан през всички лета, в които живее - труда по поливането, водата и/или ток за помпа - поне още два изработени часа. защтото поливането трябва да е поне веднъж седмично дори и да няма плодове, защото растението ще изсъхне.
И още цената на един човек, който се занимва с това и приходи има само в част от годината, но живее в цялата година. Така, че сумата за още един изработен час.
Общо сумата от 5 работни часа би трябвало да е цената за килограм. И то нетната цена, която че получи човекът, защото той също има данъци. Така, че сумата е брутната цена на 5 работни часа. Ако си го купите за по-малко значи сте на далавера.
Другите начини да ядете касис е да имате собствен, или като идете някъде, където имат да си го наберете сами. Защото може домакините да Ви черпят с домати, праскови, грозде, даже и с ягоди и череши, който те сами са набрали, но с касис - едва ли. Брането си е лично прежияване, и когато си е ваш.

1 коментар:

  1. Да срещна един човек, който се е замислил за стойността на предлаганата на пазара продукция!
    Браво!
    Освен зеленчуци, отглеждам и ягодоплодни - малини, ягоди, френски гроздета. И знам колко време отива само в бране.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.