сряда, 15 септември 2010 г.

Контраст между частното и обществено зелено пространство


Това са две много контрастни снимки за разликата между частното и обществено зелено пространство.
Първото е между новопостроени блокове и стари кооперации в района на Женски пазар в София. И това е само пътеката към вътрешното дворче. Снимката е направена през желязната ограда на това лично зелено пространство. Всички тези саксии се поливат от хора, защото са частично защитени от дъждове. Те се поливат внимателно, иначе цялата стена щеше да е олята от подливане при поливането и преливане при преполиване. Този процес отнема повече от един час на ден, а заедно с носенето на водата вероятно повече. Вероятно се поливат поне три пъти седмично, а през горещите дни и всеки ден. Това са грижи за нещо, което някой харесва, харесва му самият процес по обгрижване, то е частно и защитено и няма много други, които противодействат на грижите.

Второто е обществена градинка между едни много високи блокове, в които живеят над 500 души вероятно. Теренът е абсолютно изгорял, малкото дървета са леко препърлени, но все пак живи и създават някакъв зелен елемент. Под това пространство има подземни гаражи, но все пак има живи липи отгоре. Дори едни цветя в кръговете са засадени от хората, но изглеждат омърлушети. Това е пространство, което е обществено и общинско. Точно такива пространства има стотици в София. Всяко от тези места е еднакво важно за обгрижване. В София няма пари за дупките по улиците, а какво остава за засаждане и поливане на градинките. Просто трябва да се приеме друг подход зе решаване на въпроса. Двата крайни подхода - общинските фирми да се грижат изцяло и да се разчита на съзнанието на хората не работят.
През пролетта имаше въможност за реализиране на проекти в тази пасока в София като може да се финансира всичко без труда на хората. Но за да има ефект от такава дейнст дя трябва да е ежедневна и то в продължение на няколко години.

1 коментар:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.