сряда, 29 септември 2010 г.

Засаждане на гинко дърво


Вече е есен, подходящо време за засаждане на дървета.
И вече имате дърво/дървета за засаждане.
Изкопава се по-широка и дълбока дупка от самия корен (коренова бала), като на дъното се слага по-рохкава и лека пръст.

Дървото се поставя така, че да е вертикално и кореновата шийка да съвсем малко по ниско от околния терен. Когато растението не е било в контейнер, то не може само да се задържи в такова положение. Желателно е някой да го придържа по време на засипването му с пръст.
При засипването също се слага пръст, която е разрохкана. Засипва се до нивото на кореновата шийка, така че да се получи вдлъбнатина (легенче) са поливане, където да се задържа водата.

Заради сравнително високите летни температури у нас, и особено на обществено място, може да се мулчира с надробени корички от дървета, разкапана дървесина от отдавна умряло дърво или иглички. Аз предпочитам стара дървесина, защото са изветрели специфичните вещества (които може да се окажат несъвместими), защото игличките може да донесат киселост (ако много се прекали) или да понамирисват на урина от кучета, което води до други кучета искащи да припикаят същото място и да се получи нежелан ефект. Поставят се в легенчето за поливане като забавят изпаряването на водата.
В случая това е стара дървесина, която дори е червеникава и има дековативна стойност.

И е желателно да се полива в зависимост от температурите, но поне 2 пъти седмично през лятото, докато се адаптира към местните условия. Интензивният съпровождащ период може да е две години, но може да се окаже и повече.

Гинко дървото беше засадено в Синеморец на 26 септември от ginkgoplanter като дървото е от неговата плантация.

2 коментара:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.