вторник, 14 септември 2010 г.

Гинко дървото пред блока


За разлика от гинко дърветата в Южен парк гинко дървото пред блока достатъчно често се поливаше през лятото и с по-големи количества. Но листата му пожълтяха, изглеждаха леко омърлушени и окапаха. Сега изглежда като за него да е дошла есента, както би изглеждало на 20 октомври.
Ще видим дали ще се събуди догодина.

2 коментара:

  1. Вчера се сетих нещо за дърветата в Южен парк. Очевидно само доброволците не са достатъчни за поливането.Защо догодина не опитате да поискате помощ от общината. Една водоноска един път месечно, няма да натежи на бюджетът и, а ползата от дръвчетата ще е за много години напред.

    ОтговорИзтриване
  2. Всяка общинска зелена площ в София е зачислена към определена също общинска фирма за потдържане на зелените площи. Мисля, че са поне три. Гинко горичката в Южен парк е засадена на площ, определена от общината. Трудно е да се вземе официално разрешение за засаждане на дървета на общинска земя, дори всичко да е осигурено от спонсор, защото може после да се окаже подходящо място за строеж. В случая лично шефа на общинската фирма, потдържаща тази площ участва в засаждането и обеща да участва в поливането. Но...
    В София има стотици малки или по-големи участъци, които са общински. Голямата част от междублоковите пространства са общински. Не знам дали хората в малките градове се грижат за тези пространства, но в София не го правят. А всички те са дошли от тези градове. В затворените дворове на кооперациите в центъра, защото е по-лесно или защото са собственици, или просто защото отдавна е създаден микроклимат нещата са по-добре. Но когато градинката е на няколко стотин души, вместо да е преобгрижено пространството просто е на самотек.
    Въпросът е всички места да са поне малко обгрижени. А не само това място. Аз имам снимки на места като булеварда пред университета, при ВИАС и т.н., където от засаждането през пролетта до есента остават под 1/3, а за следващата пролет да не говорим.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.