понеделник, 7 юни 2010 г.

Аграрен календар: Време за сладко от ягоди


Сега е времето на ягодите и време за сладко от ягоди. Но времето не ни изчака и заваля дъжд по средата на варенето и го варихме под слънчевия чадър.
За сладкото няма значение дали са Ваши или купени, защото торовете по-скоро скапват ягодите, но може да не случите на сорт. Дори и така стават за сладко. Трябва само 1кг ягоди и 1кг захар и няколко малки бурканчета (за да излезе повече). Плодовете стоят малко със захарта, за да пуснат вода, варят се около 1 час със завирането и ако ги наливате, докато е горещи те се вакумират сами.
Ако сте любител на палачинки и ядете от тези по пътя със сладко от ягоди от пластмасови кутии, си направете поне веднъж сладко сами. За да видите каква е разликата. Такава е и разликата между домати, наистина хубав сорт, откъснат преди 5 минути и доматите от магазина.

4 коментара:

  1. Който е в апартамент си го вари в дълбока тенджера, на ток, поне няколко часа, при непрекъснато бъркане. Накрая се слага по 1ч.л. лимонтозу/на кг. ягоди и се налива горещо в сухи буркани.

    ОтговорИзтриване
  2. Много точна рецепта .Чудесно сладко става.Така направих и тази година след като 5 часа бродих из гората и набрах достатъчно за фамилията.Но тук идва интересния момент.Реших за по-сигурно да заваря бурканчетата,седнах на компа и дотък беше мисълта за тях.Когато започнах да чувам пукотевица се сетих какво става.:)):)):)).Е останаха на половина.Та:Когато варите сладко му се отдайте изцяло.Не се разсейвайте.

    ОтговорИзтриване
  3. Ами то е цяла вечност, кой ще му стои толкова дълго (шегичка).

    ОтговорИзтриване
  4. Всеки има "тайни" за варенето на сладко.
    Аз не слагам лимонена киселина, защото от нея става леко кисело, а тя не е фактор за стерилизирането. На котлон се вари в тенджера с вместимост поне още 3 пъти. Първоначално то прекипява, като много се издига. Но после може да се вари без постоянно бъркане и не толкова дълго. Защото всеки плод може частично да се желира, но само при определена наситеност на захарта, която зависи и от сваряването. И това не е при малко сварено или много сварено. Колко да се вари за собствения вкус се разбира с малко по-дълъг стаж във варенето на сладко.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.