четвъртък, 22 октомври 2009 г.

Музей в Германия

Обикновените музеи в Германия са много по-различни от музеите в България. Обикновени музеи са тези, които са посветени на някой занаят, или са къща музей или отделна стара сграда с историческа стойност, а не големите музеи с огромни колексии от произведения на изкуството. Ние нямаме от втория вид и само Националния Исторически музей и още няколко могат да минат за големи. Обикновените музеи в Западна Германия също се различават от тези на Източна, въпреки че за модел на източните имам само 3-те музея във Ваймар , които посетих.
Обикновени музеи са музея на шоколада в Кьолн, музея на двореца на Карл Велики в Аахен с църквата, която е построил и където е бил коронован, музея на съвременната история на Германия в Бон и други. Те не са големи и почти нямат художествени експонати. Всички те са и интерактивни. Не са музеи само за гледане.


В музея на шоколада, за да видиш всяка част на какаовото дърво трябва да обърнеш кубче от пано с частите му, за да прочетеш хранителните съставки на шоколада трябва да извадиш едно чекмедже, за да видиш влиянието върху определена част от тялото на човека трябва да натиснеш копче за тази част и т.н. Все пак децата обичат да пипат навсякъде. Ако отидат в този музей просто трябва да пипат.

Монтирана е цяла поточна линия за шоколад, която работи и произвежда шоколад пред всички. Тя покрива целия процес до опаковането на шоколада. Естествено работят няколко човека да обслужват поточната линия.
В музея на двореца на Карл Велики получавате слушалка-гид, който е с GPS, следящ къде се намирате и при натискане на копче получавате информация, за мястото и нещата там.

Разбира се където предпочетете екскурзовод той влага много в съдържанието, което разказва. Дори аз съм слушала 2 пъти от различни екскурзоводи историята за строежа на църквата и короноването на Карл Велики. Имаше много различно звучене и дори различно съдържание. Защото не всичко е доказано и не всичко го има написано. А някой неща трябва да си останат легенда. Например дали в урната в църквата са костите на Карл Велики или не.
(на снимката е трона на Карл Велики)
И така нататък. Никъде в тези музеи не може да си тръгнете до 1 час и 30 минути. Просто така са организирани.
И ние имаме музеи на занаятите, на исторически места, къщи музеи и т.н. Но максимума, за които се разглеждат тези музеи са 30 минути, а доста често може да стане за 10-15 минути. След толкова кратко време се чувстваме малко излъгани. Остава усещането, че почти нищо не си видял, а са ти разказали доста малко стандарно разказче, ако има кой.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.