сряда, 21 октомври 2009 г.

Клиентска карта в Германия

Продължение на: Клиентска карта в България.
За втори път отидох в Бон, Германия, на гости на първата ми шефка. Когато си с някой българин, който живее в друга държава може да научиш много неща за местните порядки за крадко време, защото той обелязва разликите в сбит вид.
Голяма верига магазини в Германия е Кауфхоф, Галерия. Има стотици магазини, в големите градове с размера и организацията на ЦУМ. Отделни етажи за жената, за мъжа, за детето, за аксесоари и супер за хранителни стоки. В магазина са обособени пространства на много марки, като отделно са големи и малки размери и типове дрехи например и дори по цветове.
Клиентите на магазина имат клиентска карта. При пазаруването с нея се трупат точки, за които се получават определен брой талони за 10% отстъпка на закупен артикул, които имат валидност 3 месеца. Бонус точки се събират и от супера, въпреки, че талоните за отстъпка не важат за там. Но това е мястото, което най-често се посещава дори и за малки покупки. А натрупаните талони важат само до 3 месеца. Не е наложително да се купуват дрехи, обувки и аксесоари толкова често, но като имаш талони и то със срок. И може да избереш всяко едно нещо. Разбира се, че на отсрещния тротоар има магазин на марката, която предпочиташ, но тук има намаление 10%. Артикулите не се припокривот винаги, но все пак има и твоята марка.
Организацията на магазина е такава, че ако искаш да си купиш риза, светло синя, размер 42 почти всички такива ризи са близко и може да сравниш модела, материята и цената, да избереш марка и т.н. Мен малко ме изнервя този начин на подреденост, а също и твърде голямото количество на едно място. Но все пак там е Германия.
Получаването на талоните по пощата гарантира верността на адреса, който е посочен при първоначалното попълване на регистрационната карта.
Това е смисъла на клиентската карта. Намерен е начина за "увеличаване" на покупките. Но поне има някакъв смисъл от клиентските карти. Не изглежда като получаване на бонус за закупуване на определена стока, която е на практически същата цена в някой магазин наоколо, или става на промоционално ниска цена при изтичане на периода на бонуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.