неделя, 4 октомври 2009 г.

Гроздобер, време за вино

Обикновено времето за гроздобер е в седмицата, която започва октомври. Въпреки, че някой берат гроздето още през почивните дни на 22 септември.
На 3 октомври събота заваля. Не беше добро време за гроздобер. В предишния ден беше добро време, защото беше топло. За да заври бързо гроздето трябва да е топло. Тогава беше. Добре, че родителите отидоха тогава, обраха гроздето и го смачкаха. И започна да се надига още на следващия ден.
Гроздедо беше малко повече от миналата година. Но захарността му е значително по-ниска от миналата година.
Цената, на която хората, които продаваха грозде за вино помежду си е 30 стотинки за килограм. Казаха, че и наоколо цената е такава. Това е много ниска цена. И в общия случай означава, че доста грозде се е родило.
Захарността зависи от слънчевото греене и да няма продължителни валежи. Времето в България е разнообразно, на кагото има период с негреене на слънце той преминава почти еднакво през цяла България. Това ме кара да мисля, че и гроздето на другите няма висока захарност.
Ако се съберат двете ще се получи, че ще се произведе много вино, но с по-ниско качество (с добавена захар или просто по-слабо). Поне от моя гледна точка 2009 няма да е дабра година за избор при купуване на вино от магазин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.