сряда, 27 март 2013 г.

Wildflower Wednesday: Дивите цветя в домашната градина през март

оранжев минзухар (crocus)
След като открих инициативата Garden Bloggers' Bloom Day открих и други подобни. Една, която се провежда всеки понеделник е Harvest Monday, която е всеки понеделник, където се публикува каква реколта сте прибрали. Един от най-често публикуващите, които чета е Марк, който през лятото всяка седмица показва в снимки и точно тегло какво е набрал от неговата градина. Открих и инициатива за дивите цвета.

лилав минзухар (crocus)
Разбира се има и много други в съвсем различни от градинарството области.
Wildflower Wednesday е в последната сряда на месеца. Така, че цветята и снимките са от текущия месец.

Март започна с оранжевите минзухари, които са донесени от местността над село.

По-късно се появява лилавия минзухар, който съм взела отдавна от изкопаните от диви прасета места, където остават едни много малки луковички (детки). Те цъфтят 2-3 години по-късно. Все още имам само един. Лилавите минзухари растат на по-високо в планината и не знам дали могат да се адаптират навсякъде. На село не е много ниско и за това на този му харесва.Петльови гащи (Corydalis)
Петльови гащи (Corydalis) е доста малко растение. Ако го забележите по поляните и си го вземете в къщи внимавайте да го опазите и от себе си при градинарските дейности.
Горска теменуга (Viola odorata)
Ако сте си взели такава  теменужка (Viola odorata)  от някъде сте забелязали, че всъщност сте си взели плевел.
Не знам как да го разкарате от градината оставен с методично плевене. Или поне с ограничаване на заеманото пространство.

Мускари, Попово грозде, Кукувиче грозде (Muscari armeniacum)


Мускари, Попово грозде, Кукувиче грозде (Muscari armeniacum) е това синьо цвете. Може да се намери по поляните. Много трудно се снима, все не излиза на фокус.По това време расте кукуряк (Helleborus). Забелязах, че на много места има сниман в градините. Но аз знам, че ако си го донесеш в къщи кокошките ще спрат да носят. Не че имаме кокошки. Но не съм донесла кукуряк.

3 коментара:

 1. I think that is one of the most unusual corydallis I have ever seen - only the flowers seem to resemble anything I've grown in my garden.
  B.

  ОтговорИзтриване
 2. E, щом нямате кокошки, ха рискувай, де! :)

  ОтговорИзтриване
 3. Beautiful and thank you for joining Wildflower Wednesday. I love that I am growing several of your native wildflowers as ornamentals in my garden. gail

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.