събота, 30 март 2013 г.

Аграрен календар: Засждане на американска боровинка

Американска боровинка
Американска боровинка в контейнер си купих от изложението Флора.
торф от борови иглички
Боровинките обичат кисели почви. Те растат под боровете, където почвата е много кисела, и за това се казват така на български. За това предварително съм взела почва от под боровете. По-скоро е горния рохкав слой на почвата, които е точно под пластта иглички и преди истинската почва. Тази част бих определила като торф от иглички.
дупкятя зя зясяждане
Изкопава се доста по-голяма дупка отколкото е контейнера. В случая може би е 7-8 литра. Слага се торфа от иглички в тази дупка.
боровинката, засадена в торф
Засажда се боровинката в тази дупка с торф. За стабилизиране отгоре засипах с местната пръст, защото другия субстрат е доста рехав.
Това е по-голямата от двете купени боровинки. Боровинкта е на четири години според продавача. Долните къси завити клони са с цветни пъпки. Дългите клони са нарастващите. Не знам как ще трябва да я подрязвам.
Високи пръти за ограда тнп колибка
Заграждането на боровинката направих както татко прави новите лози - с три много дълги пръчки, които са вързани много над растението като колибка. Те са главно, за да няма близко преминаване на някой от нас покрай нея.
Ще видим дали цветовете ще цъфнат и вържат. Те са доста големи и не може да я държа в къщи и да чакам по-добро време.
Подходящо време за засаждане на листопадни дървета и храсти е в началото на пролетта и кроя на есента, докато земята е още топла. През пролетта е по-проблемно, защото може растенията да са изкарали, както е в случая с тази боровинка. Тя е в контейнер и няма проблем за прихващането, но цветовете може да окапят.

PS:
Косът изяде американските боровинки
Тази американска боровинка не успя да презимува и загина

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.