петък, 31 август 2012 г.

Сок от арония - рецепта

Тази година арониите родиха, но не много.
Сок от арония
Общо една кофичка от кисело мляко. Плодовете са доста стипциви и не стават за директна консумация. Обрахме ги като започнаха леко да завяхват, защото не можахме да намерим друг критерий за узряване.
Не можах да намеря свястна рецепта за сок. Ние направихме следното:
Варихме плодовете с малко захар и вода с обем, колкото бяха самите плодове. В началото те поеха вода и набъбнаха. Варенето продължи доста дълго, защото плодовете си оставаха много твърди. Даже се наложи добавяне на вода. Като поомекнаха започнахме да ги натискаме с инструмента за картофено пюре. Може би сме успели да натиснем всички по няколко пъти, но след цялото това натискане нямаше разкъсани - все си оставаха кръгли.
Прецедихме сместа и сложихме захар, колкото бяха плодовете на обем. И варихме получения сироп на слабо, за да се разтвори захарта. Добавихме и лимонена киселина. Хората очакват да е малко кисел сока и за това може да се сложи доста. Ние имахме само две малки лъжички. Сложихме и сока на един лимон, защото нямаше повече лимонена киселина.
Излезе 2 шишенца и малко. Сокът е горещ и доста захарен и вероятно се самохерметизира. Но с това количество едва ли ще му мислим как да го съхраняваме.

1 коментар:

  1. Бореана, я тоже люблю аронию. делаю сок с сахаром и яблоками. Очень полезно!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.