сряда, 15 август 2012 г.

Garden Bloggers' Bloom Day: Лилави цветя през август

В блоговете, които чета забелязах едно събитие - Garden Bloggers' Bloom Day. Става на 15-то число на всеки месец. Публикуват се снимки на цъфнали цветя в градините от блогърите, които пишат ва градинарство. Така се получава ден на цъфтеж на цветята.
И така, въпреки, че този блог е 1/4 за цветята и все още не съм кандидатствала да влезна в списъка на блоговете, които публикуват на този ден, но мисля да го направя и днес ще бъда част от Garden Bloggers' Bloom Day - August 2012.
Понеже нямам снимки специално за този ден прегледах снимките от този и предишните години през август. Открих, че преобладаващия цвят е лилав, каквото вероятно е забелязала и Holley. За това всички снимки в моята статия са на лилави цветя. И понеже това е любимия цвят на Ина, нека бъде и специален поздрав към нея.


Хоста (Hosta)
Хостата, която цъфти лилаво, с листа с бял кант в края, се разраства твърде бавно, за разлика от бялата и вече трета година има само един цвят.

Астра (Aster), БогородичкаАстрата у нас е известна и с името богородичка, което вероятно е свързано с времето, когато започва да цъфти - църковния празник голяма Богородица.
Пасифлора (Passiflora)
Снимката е от растенията в Синеморец. Там климатът е такъв, че не замръзват през зимата, саморазмножават се, цъфтят и вързват.Циганче / Impatiens sultani

Петуния / Petunia
Никотиана (NicotIana)

Снимката на никотианчето е от цветята на Мария от 2010 година. Лилавото също така е любим цвят на Мария и на майка и сестра ми, но тях още ги няма в Интернет.

Грамофонче ( Ipomoea )

Грамофончетата не са от любимите цветя на село на другите и за това тази година има само един корен.

 И от дивите цветя, цъфтящи през август има лилави.

 Камбанка (Campanula)

 Камбанка (Campanula) - снимка от Родопите в района на Доспат.
Българска тинтява, тинтявка (Gentiana, Gentianella bulgarica)Българска тинтява, тинтявка (Gentiana, Gentianella bulgarica) - снимката е от Рила планина по пътя към Мусала.

2 коментара:

  1. Boriana, nice photos! I love one of Ipomea, the light is going through the flower. Thank you for following my blog!
    http://nadezda-garden.blogspot.com/
    Nadezda

    ОтговорИзтриване
  2. Винаги съм знаела, че най-красивата публикация ще е посветена на мен ;)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.