неделя, 14 март 2010 г.

Метасеквоите може да имат над 5% кълняемост


Вчера преглеждах и оправях семената от метасеквои, за които специално бях ходила в Пловдив. И намерих покълнали семена в някои от шишарките. Имаше между 3 и 5 покълнали вътре, в някои шишарки, даже има жертви при ваденето. В една шишарка има по-малко от 100 семена. Значи не е толкова малка кълняемостта 1:1000, както пише в някои места. Но все пак трябва да е сигурно, че дървото има и реси и шишарки. А може би и шишарките трябва да се подбират. Всички семена се подбират по някакъв критерий. Може би е трудно да се посочи такъв за тези дървета, но това е съвсем друг въпрос.

5 коментара:

  1. Не зная за секвоите. Опитвал съм със семена от иглолистни за бонсай и съм забелязал, че ако 10 покълнат, поне 8 от тях загиват скоро след това и то при еднакви условия.
    Накрая само едно оцеля.

    ОтговорИзтриване
  2. Това, че загиват е трети въпрос.
    Миналата година едни поникнали иглолистни ги изядоха някакви много дребни охлюви в пръстта, а други, в почти същото съотношение 1 от 5 оцеляха. Те за това имат толкова много семки сигурно.

    ОтговорИзтриване
  3. Krizt успя ли да направиш и отгледаш бонсаи от останалите?

    ОтговорИзтриване
  4. Само един, но изкара само две години.Сега имам само една брезичка на 10 години. Вече се отказах от бонсаите. Може да стане красиво, но не е естествено.

    ОтговорИзтриване
  5. О, добре. А истински дървета? Какви?

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.