неделя, 7 март 2010 г.

Флора пролет 2010, София

Изложението се провежда в момента 5-9 март в НДК, София.
Всяка година изложителите намаляват.
Това все пак си остава място за купуване на луковици, където има доста голям избор.
Продават се много семена за цветя и билки. Семената за серьозните градински зеленчуци (домати, чушки, боб) намаляват.
Продават се овощни и декоративни дървета и храсти, които не са много, но за хората живеещи в София това е възможен начин за пазаруване. Много от разсадниците (особено за плодни дървета) не работят в събота и неделя, когато се ходи на село, за да се купи от там. А на местните тамошни пазари не се предлагат такива неща, в събота и неделя.
Забелязах, че вече опаковани с цветна картинка от едната страна се продават дори стайни растения, като банан (преди така бяха декоративни и плодни храсти), но сега има цели стелажи. А това е типичен начин на опаковка от Холандия.
Също така се оказа, че има над седем вида чушки капия, като до преди 2-3 години продаваха само три вида. Сега ли ги селекционираха?
На едно място виждам надпис "боровинка". Питам боровинка ли е това? Те казват - да. После питам, а американска боровинка? Те казват това е американска боровинка. Накрая ги попитах, кое от двете е? Казаха американска боровинка, но не си купих от тях. Купих си от друго място.

Това е един от упоритите изложители Мирослав Петров (мистър Шизандра) и жена му, които лично произвеждат нещата, които предлагат. Основното е китайски лимонник. Също така произвеждат фиданки скоруша и арония.
А скорушата е плодно дърво, което изглежда като малки круши. Сигурно то ще става много добре на сладко с цели плодове и бадем вътре, на мястото на семките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.