понеделник, 22 март 2010 г.

Пилешки крилца - сол 132% от ПДХП


Това е лист с хранителните факти от Макдоналдс. Той е отпечатан на задната страна на хартиената подложка на таблата, с която си взимате поръчката. Макдоналдс е единствената фирма, коята дава информация за хранителните факти на продуктите си, много по-детайлна от минималните изисквания за такава информация. Пример за това са колоните с алергени, както и колоните с % от ПДХП, което означава Препоръчителен Дневен Хранителен Прием.
Аз харесвам хамбургерите на Макдоналдс, но картофките ми се струват доста солени, и никога не изпивам наведнъж толкова кола. Така, че меню почти никога не си поръчвам.
Наскоро се загледах в този лист именно заради солта. Видях едно много странно число. За порция пилешки крилца солта е 6,6 грама, което е 132% от Препоръчителен Дневен Хранителен Прием. Значи само с изяждането на тези пилешки крилца се надхвърля с 32% онова количество сол, което се счита за нормално за ден. Това число не е сбъркано в сравнение с другите, защото горното количество сол, което е 3,3 грама съответно е 66% от ПДХП.
Въпреки, че сандвичите не ми изглеждат много солени те имат толкова сол, колкото и картофките, които ми се струват солени.
Като цяло % на солта от ПДХП е доста голям за храните, трябва да се намали.

1 коментар:

  1. Да, ама е вкусно ;-).

    Уви МакДоналдс няма как да започне да продава по-здравословна храна, тъй като средностатистически потребителя не търси такава, а търси вкус ...

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.