неделя, 3 януари 2010 г.

Реколтата през 2009 година

продължение
Нямаше много ягоди
Родиха се много кайсии.
Доматите бяха повече от предишната година, главно засадени в оранжерийни места. Заради липсата от предишната година бяха засадени много, даже до едно време повечето домати на пазара бяха розови. Аз ядох от нашите домати на 1 януари 2010.
Чушките също имаше - просто се оказва, че червените чушки са предвидени за края на септември.
Въпреки субсидиите се мина на по-лесни култури. Там, където можех да видя имаше по-малко засаден ориз и слънчоглед. А и някой решиха да минат метър. Е и с глоби се сдобиха. Но това едва ли ще оправи нещата. Както казва майка едно време цялото поле се засаждаше и то с култури, които трябва да се поливат. И те се поливаха. Това създава по-добър микроклимат дори и в топлото време. А сега се засажда с неща, за които са необходими минимални грижи. Почти не се полива. И в средата на лятото полето изглеждаше изгоряло.
През юли беше по-топло, отколкото през август. През 2008 година е било обратното.
Прасковите родиха, както и ябълките. Новозасадените ябълки взеха да раждат. Това са най-едрите плодове, които стават у нас и бяха предпочетени преди няколко години за трайни насаждения. Сега вече раждат и ние ядем от тях.
В супермаркетите има вносни картофи от всякакви държави. Така, че политиката с картофите не се е сменила. Не, че е било неподходящо времето за картофи.
Трудно е да намерите плосък лук за готвене. Сади се воден лук, сигурно се гледа по-лесно и става по-голям.
Количеството на гроздето беше, колкото в предишната година. Мисля, че и цената му беше същата. Но може би е малко по-лошо, не може да разчитате на добро грозде, ако не го гледате.
Тази година гинко дърветата имаха много семки, но не бяха надлежно събрани от нас.
През октомври в най-студената седмица от есента се оказах в Бон. В България дори сняг е валял. През цялото друго есенно време беше топло.
За срещата в Копенхаген за климатичните промени стана студено и заваля сняг. И май почти никой не забеляза имаше ли резултат от нея. За Коледа снега се стопи, защото стана над 15 градуса. И на Нова година беше твърде топло.
Слънцето е благосклонно към нас. Няма петна, въпреки че е в период на увеличаване на активността. И все пак дали е добре това? Дори да можем да успеем да намалим количеството на отделяния въглероден двуокис едва ли ще успеем да накараме слънцето да засили активността си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.