четвъртък, 21 януари 2010 г.

Цената на доматите през 2009

Графиката показва цената на доматите в Пикадили ниска и висока, за които имам най-много данни. Въведени са и ниска (Пазар3) и висока цена (Пазар2), от пазарите като втората не е най-високата и е от сравнително евтините пазари в София - Женски, Димитър Петков, Младост 1. Не са включени цените на розовите и биологични домати.
От тези цени може да се направят изводи, че най-скъпи са доматите в началото на май, когато бяха 6-те неработни дни, което е странен търговски трик в България.
Ниски са цените от края на юли до средата на септември, както обикновено.
В периода на ниски цени цената на доматите на пазара е почти 3 пъти по-ниска от цената в Пикадили. В другото време тя е два пъти по-ниска.
Най-ниската цена, която аз съм забелязала по някакъв начин в София през 2009 е 0,50 за килограм и в продължение на повече от месец на евтините пазари. Най-ниската за 2008 е 0,55 за кратък период, не на всички споменати пазари.
Цената на доматите в Била е 5-15% по-ниска от цената в Пикадили.
Цената на доматите в Кауфланд е 8-25% по-ниска от цената в Била, но може да е и по-висока при различната смяна с продукция през лятото, в сезона, когато следващата пратка е по-конкурентна от предишната.
Продаваха се и много розови домати. Но разликата в цената си заслужава, ако ги произвеждате главно във времето, когато не е доматено. А понеже те са доста по-деликатни в тяхното отглеждане би трябвало да са вложени много повече допълнителни субстанции, отколкото при другите. Така, ако от потребителска гледна точка, би трябвало да не си заслужава купуването им през този период. Голямото им количество в 2009 може да доведе до отлив при земеделците да отглеждат такива сортове през 2010.
Количеството на биологичните домати също е значително повече, но все още аз съм виждала да се продават такива само на една фирма производител.
Домашно произведените от нас домати бяха достатъчно и здрави, защото обрани като зелени в средата на октомври без специално съхранение останаха добри и ядох дори на 1 януари 2010 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.