понеделник, 23 ноември 2009 г.

Една година след засаждането на Гинко горичка

Преди една година на 23 ноември 2008 по инициатива на предаването Искрено и лично (в момента няма такова) на Миглена Ангелова бяха засадени, подарени от жена от Бяла Слатина, гинко дървета. Дърветата са по-малки от стандарта, който сме свикнали да виждаме при засаждане на обществени места.
Денят на засаждането беше след първият дебел сняг. Дупките бяха изкопани преди това. Бяха поканени хора за засаждането, които са в известна степен важни, но не са запознати изобщо с отглеждане на дървета и извършването на каквито и да било дейности в тази област. Дърветата бяха засадени доста накриво, част от материала за закопаване беше сняг. С това приключи участието им, както и на Миглена Ангелова и организаторите по проекта горичка от гинко дървета. Тяхната гледна точка може да прочетете тук:ГИНКО ГОРИЧКИ – НАШИЯТ ПОДАРЪК ЗА СОФИЯ .
Засадени са 89 в Южен парк зад МОЛ-а, 21 на булевард България и 3 в градинката пред националния театър.
Всички дървета са презасадени от Васил Дъбов - ginkgoplanter с мое участие, около 25% от тези в Южен парк.
На втория етап след стопяване на тогавашния сняг дърветата са дозатрупрани.
През пролетта са поставени на 3 пъти дървета вместо други, които са били изцяло откраднати или счупети - общо над 25 дървета, от дърветата на ginkgoplanter. Оформени са поливни чашки и са мулчирани няколко пъти. Моето участие също е 25%, а останалото е на ginkgoplanter.

През юли имаше 55 дървета в Южен парк, 18 на бул. България и 3 пред Театъра.
От тях на около 15 в Южен парк и на 12-15 на бул. България е изгризана кората в основата от кучета. В следствие на това основното стъбло е загинало и е изкарал нов летораст. През юни и юли дърветата в Южен парк са поливани 3 пъти частично и един път изцяло (в средата на юли, когато беше най-топлото и сухо време) с шишета, наливани от МОЛ-а по 0.5 литра на дърво от мен.
През август камъните от поливните чашки около дърветата изчезнаха.
През октомври в Южен парк има останали 45 живи дървета.
Това е в общи линии равносметката на един благороден проект. Оцеляването през първата година, все пак при наличието на грижи, които съвсем не са достатъчни е под 50%.
Същият регион в Южен парк е място за много благородни проекти по засаждане. Поради липса и на такива грижи там в някои случаи има останало само па едно дърво.

8 коментара:

  1. Според мен оцеляването общо за 113-те Гб е над 50%.

    ОтговорИзтриване
  2. 89-те Гб-та бяха засадени зад Сити-ценъра, който е срещу хотел Хемус. 21 - по бул. "Евлоги Георгиев", откъм страната на ценъра, между "Раковска" и "6-ти сепгември".

    ОтговорИзтриване
  3. Фиднките Гинко билоба, които бяхя засадени бяха с дължина на стъблото 80 см - 140 см.

    ОтговорИзтриване
  4. Засаждането на 25 допълнителни означава 138. По приблизителни данни са живи 65. Без тези грижи и дозасаждане преживяемостта щеше да е 25-30%.

    ОтговорИзтриване
  5. Според мен, дозасаждането на 25 Гб, на местата на унищожените, загиналите или изчезнали растения, е част от грижите по отглеждането. Както в живия организъм едни клетки умират, а други се появяват на техните места. Затова считам, че броя на растенията, които използваме като база за изчисляване на процента нта оцеляване, си е 113.

    ОтговорИзтриване
  6. Всяко от тези дървета е цялостен организъм. И има преживяемост. Но тези дървета в този момент са далеч гора като единен организъм.
    Така, че е въпрос на гледна точка.

    ОтговорИзтриване
  7. Похвално. За съжаление позьорството на едни не върши работа, когато други вършат истински важните задачи!

    ОтговорИзтриване
  8. Хора, които не уважават себе си не умеят да уважават и околните и труда на другите и живота на тези дръвчета чистачи на въздуха .Колко ли са оцелели ще се радвам всички да са оцелели.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.