сряда, 11 ноември 2009 г.

Предавания тип Всяка Неделя

Предавания тип Всяка Неделя в момента текат по националните телевизии в следобедните часове в събота и неделя. Това време беше доста запълнено от всякакви повторения на неща от седмицата, в повечето случаи на филми, които са повтаряни многократно.
Водещи на тези предавания са по-скоро шоу звезди, комици или съдържанието е комично. Вярно е, че всички нeща, които ние българите правим са доста смешни.
Но
Предаването Всяка неделя се водеше от журналисти с много добри познания в политиката, социалната сфера и дори икономиката (тогава икономиката не беше много икономическа) и т.н. Както се забелязва хора с добри познания в тези сфери стават и добри за по-комични или шоу предавания, например Гарелов, а шоумените не стават добри в обратното, например Слави, с опита му да вкара собствен депутат в парламента (ако се беше кандидатирал лично ... политиката иска много жертви) и др.
Вместо да се налага на журналистите да правят репортажи, които излъчват в новинарското време (много смешно като замисъл, ако има сериал венага бива предпочетен вместо репортажа, но вече и тези репортажи на телевизиите съвпадат) може да се организират по-задълбочени репортажи, с изказване на становище и подробна версия на решение (а не с афиширането някаво моментно действие, от което ние да си помислим, че телевизията и репортера са супер и са действени). При организиране няколко различни репортажи от различни хора, но обединени под обща тема в съответна обобщена постановка ще се получи малко по-изчерпателно представяне на нещата. И разнопосочно. Животът не е само така или иначе.
Когато има веднъж седмично гост за разговор, се налага този гост да е по-значим. Би станало много повече точно критерий за значимост, защото в момента липсват такива критерии. Иначе се получават разговори с известни хора последователно във всяко толк шоу и накрая става малко банално.
Е накрая, ако вместо хора с физически качества или заплетени съдби в реалити шоутата се избират интелектуалци може би ще се получат и по-интересни такива предавания. През по-голяма част от времето в тези шоу програми се споделят случки, коментари, тактики и т.н., а не е въпрос на някакво зрелище. А интелектуалците могат много по-настървено, с много научни аргументи да защитават тези. Много от тезите и примерите им даже не са верни и гледано от страни е много забавно и смешно и на всички зрители би изглеждало така. И интелектуалците биха участвали във всички игри и мероприятия, които им се спретнат, особено, ако става въпрос за пари. Просто съдържанието на разговорите ще бъде по качествено, по-интересно и дори по-смешно. Защото програмата на националните телевизии в събота и неделя вечер е много скучна и тъпа.
Времето в неделя вечер е ценно, защото част от хората са се прибрали от там, където са били. И точно това беше времето на Всяка неделя. По телевизията, по случай 50 години БНТ казаха, че са загубили (или нещо друго, но вече ги няма) почти всичкия архивен материал точно на Всяка неделя. Така, че има основание да се превърне в нещо като мит.
Вече има проекти за предавания, които са в това време, и които не са водещи от шоу персони. А даже и осъществен такъв проект.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.