сряда, 9 септември 2009 г.

Лютеницата - червени чушки и домати

Едно време за девети септември имаше два почивни дни (и десети даваха) и като се слеят с неработен ден ставеше един дълъг уикенд, както сега му се вика. Това беше времето за правене на лютеницата, защото беше и преди започване на училище. Аз бях ученичка тогава. Сега почивен ден е шести септември. Понякога се пада събота или неделя и не става дълъг уикенд, но е по това време. А по времето на празнуването на девети септември имаше навсякъде шест дневна работна седмица и двата почивни дни бяха много важни за мероприятието.
Лютеницата се състои от червени чушки и домати главно - поне по домашните рецепти. Ако нямате собствени се купуват от пазара. И лютеница направо може да си купите, но сега решавате да направите.
На пазара има достатъчно домати в тази година. И чушки има отдавна целогодишно на не много висока цена. Но са зелени. Малко сергии предлагат червени чушки. И цената им е сравнително висока - на пазара Младост 1 са 1.40-1.50 (имаше на четири места), в магазини като Била са над 2 лева.
Или не са засадени, или е било студено и облачно през лятото (това не е така), за да не узреят, или са засадени сортове, които са за зелени чушки, или нещо друго. За да станат червени чушки за печене трябва да са сравнително прави и месести чушки. На размер, колкото чушкопеците от преди. Много дебелите чушки не се изпичат достатъчно. Така, че не всеки сорт става за целта. Даже направо може да се каже, че подходящия сорт от познатите у нас е капияя или негови разновидности.
Може би вече хората не правят лютеница. Но всички заведения и фирми за салати предлагат салата от печени чушки. А и хората все още много си печат за бързо на котлона. Така, че според мен още има пазар за червени чушки за печене.
Просто в тази година са засадени много домати, но недостатъчно чушки за червени чушки, които да узреят за лютеницата на девети септември. По-нататък през септември доматите ще стават по-малко, заради по-ниските температури.
Често се случва земеделските производители да изберат култура за следващата година, която е била дефицит в предишната. Такава дефицитна култура за предишната година бяха доматите. Цената им като цяло беше по-висока от цената сега. И това не е резултат от кризата. Поне в момента червените чушки не са много. Ще видим дали ще се появят други и дали догодина няма да има "доста много червени чушки" и оплаквания от производителите, че не могат да ги продадат. Както сега е с доматите. Земеделски производител, за който може да се каже, че е раден за вота е този, които засади и успешно отгледа "дефицитната стока" за сезона.
За осведомение салатата от печени червени чушки в Пикадили е 11лв за килограм. От един килограм чушки с дръжки и семки става 700-800 грама опечени, изчистени и обелени чушки. Така, че при всяка цена на чушките си заслужава. Стига да намерите червени чушки за печене.
Следващи статии:
Червени чушки
Почивните дни за 22 септември - по-добро време за лютеницата

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.