неделя, 13 септември 2009 г.

Блатен кипарис - първи сезон

Преди една година реших да пробвам с отглеждането на няколко вида дървета от семки. Дърветата бяха блатен кипарис, амброво дърво и лирово дърво. Успях да намеря семки от всички.
Семките от лирово дърво намерих малко късно, а дърветата източник са с едни пъстри листа. Може тези причини да са довели до непоникването на растения.
Защо не поникна нито едно амброво дърво не знам.


Блатен китарис поникна. Поне 20 разпукаха семето и показаха коренче. Даже голяма част развиха първия ред листа/игли, които са почти еднакви при всички иглолистни както ми се струва. Но само 3 от тях оцелха. Това е най-високото растение от тях. То е на около 5 месеца. Расте в неголяма саксия, но кореновата му система не е запречена от дъното. Въпреки това е сравнително високо за дърво, поникнало от семка в края на първия сезон - високо е 35 см.
Дори и толкова малко има силуета на блатен кипарис - меките клончета, които ще опадат през зимата изглеждат като увисналите клони на голямото дърво и са спираловидно разположени по стъблото. Последните меки клонки дори са от разклонените.

Всички статии за Блатен кипарис в блог:

За цветята, гората, храната и ... хората
Зелено, тук, там и навсякъде
Мадам Тюлип

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.