петък, 6 януари 2017 г.

Реколта 2016

Първото нещо, което помня за 2016 бях цъфналите ягоди в началото на март. Те дори вързаха. Но времето не е устойчиво и цветовете са малко. Изобщо периода за цъфтене се удължи, но количеството беше доста малко. А реалното време на зреене се оказа студено. И така реколтата беше необичайно разпределена във времето и малка.
Имаше узряла ягода през април.
Още през февруари стана достатъчно топло и сухо. Разсадите се засяха от рано и се развиха. Но през май настана студ. Падна слана в началото на май 2016 навсякъде. И въобще беше студено. Нищо не растеше (освен, че ягодите и черешите не зрееха).
Череши нямаше много, въпреки все повечето градини с черешови дървета, които могат да се видят по полето.
Сланата повреди завръза на орехите. На по-високите места, където се отглежда фасул би трабвало да е бил във фаза при слана да загине.
Дори ориза пострада. Наложи се презасаждане.
И след студа като дойде лятото настана суша. Почти никакъв дъжд за три месеца.
Но плодовете на ранното лято (главно кайсии и праскови) си бяха добре. Те цъфтяха по сравнително топло време, а по време на студа са били достатъчно големи, че да не пострадат, а после за зреенето е било топло.
Гроздето цъфтя след студовете. И обича топло лято. И стана много хубаво. Толкова, колкото през 2013 година.
И ябълките вързваха на хубава температура и се разминаха със студа. Дори на улицата дърветата бяха вързали. А настанаха едни раздумки колко да е минималния добив за обвързана подкрепа. Малко странно, нали?
Между другото и ябълкови градини започнаха да възникват по полето. Ябълки се внасят на доста ниски цени и сигурно има кофти ситуации при реализация на продукцията. Но все пак трябва да се спазват някакви норми.
Растенията бяха нападнати от малките акари, които изяждат хлорофила на листата. Това пак заради сушата. Имам някакви сведения, че ако си дъждувате градината понякога това предпазва от някои нападатели. Все пак, не забравяйте, нощем и когато няма силна фазa на цъфтеж.
И нашите домати бяха нападнати. И рано приключихме с тях. Имахме късни домати. И от тях поядохме малко. Царевицат, засадена за сянка се оказа привлекателен център за воняшките. Така потвърдихме версията за това, че те идват от полето и не може да ги унищожим в нашата градина. Те пак ще долетят.
И зеле засадихме. Няма много успехи при него. Иначе зелето стана.
И чушки имаше. Те астяха бавно в началото заради студа. Но после се развиха добре. На пазара през септември имаше много чушки. Все пак между чушки и домати за гледане чушките са изборът. Те се гледат по-лесно. И понеже освен зелето и карфиолът станаха, който е правил трушия е добре.
Био производството на растителна продукция нараства, защото е необходимо условие за евросубсидии. Просто добавянето на отглеждане на животни носи достатъчно точки, че да не се налага и биопроизводство. И все пак дали се произвеждат основни храни при биопроизводителите или са просто така, създадени за точки?
Времето остана сухо и през есента. За късно море. За да се прибере реколтата, за да няма мишки през зимата. Но не е добре за засаждане на есенните култури. Трябва много внимателно да се следи прогнозата кога ще вали, но също така и дали ще се сбъдне с такова количество дъжд, че да става за поникване. Напоследък засаждането на есенните култури е доста по-късно. Но не мисля, че е чак през декември, както пише на разни места. Защото през декември почти всяка нощ беше под нулата. Няма култури, поникващи при такива условия. А да останат да чакат - ще се повредят. Иначе хората масово си орат нивите, или по-скоро по-нежните сегашни обработки, през декември, за да са готови за пролет.
А при житото има много поникнало, средна работа и много дребно. При него много зависи от по-нататъшното време.
Тази година избрах видях супер царевица в полето в Пловдив, доста голяма площ. Такава хубава царевица не съм виждала наскоро у нас. В крайна сметка царевицата харесва топлото. При топло лято и поливане се получава супер. Не знам дали си е заслужавала себестойността и цената.
А сега за зимата няма шишарки за подпалки. Това са миналогодишните шишарки. Това закономерност ли е или е само за боровете на наше село?
Вижте още една оценка за реколтата през 2016.

Вижте още:
Реколтата през 2015 година
Реколтата през 2014 година
Реколтата през 2013 година
Реколтата през 2012 година 
Реколтата през 2011 година 
Реколтата през 2010 година 
Реколтата през 2009 година 
Реколтата през 2008 година 


1 коментар:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.