неделя, 10 февруари 2013 г.

Реколтата през 2012 година

реколта 2012
През зимата имаше много промоции на цитрусови плодове, включително помело. Имаше доста евтино китайско зеле. Цяла зима имаше и карфиол, на не висока цена, а карфиола е от по-студения регион, не от цитрусовия, което значи, че е бил добър в реколтата от 2011 година.
През май и юни валя много, скапа ягодите и черешите, навсякъде в България.
Не съм видяла големи количества кайсии, дори прасковите не бяха много.
По-скоро вече има доста български ябълки. Не следя ябълките в суперите , за да видя от къде са, но можете да намерите български ябълки.
Цената на доматите през лятото беше двойна в сравнение с предишната година. Просто вече няма кой да сади домати за пазара у нас. Лятото беше твърде топло и доматите, въпреки, че са топлолюбиви не издържаха. Хората, които имаха много по-късни домати ядоха домати, другите - не.
През това лято имаше световна криза за царевица, заради ниските реколти на големите производители, на първо място в САЩ. Забелязах, че в оризищата край Пазарджик, Звъничево, като редуваща се култура имаше царевица. Понеже знам, че целия регион с оризищата се стопанисва от един човек, то базирайки се и на предишните ми наблюдения той има много силен аграрен нюх. Трябва да питате него какво да садите догодина.
Въпреки, че царевицата не стана заради лятната суша, и аз съм видяла повече засадена с царевица територия от предишните две-три години.
Реколта 2012
След субсидирания посев на картофи за 2011 в следващата нямаше и картофите отново са на цена 1.50 през зимата.
Карфиолът също е скъп. При него винаги има редуване на скъпа и евтина година.
Гроздето също стана хубаво, защото беше много слънчево, топло и без валежи. Не знам дали е станало без изобщо никакво поливане, както се прави често при него. Вече не се забелязват проблеми с изкупуването на гроздето. Сигурно лозовите градини, които се бяха запазили от преди 10 ноември намаляват, а нови садят само винопроизводителите. Дори някъде да има грозде за вино, то има кандидати от други страни. И тази година във винарските държави времето беше по-дъждовно. Дъждовно беше в Полша, както и в Англия.
За разлика от предишната година през октомври и ноември дневната температура не беше толкова висока, но нощем почти не падаше под нулата. Доматите успяха да оцелеят до 27 ноември. Но в тези два месеца практически не валя дъжд. Всъщност валя дъжд само в София, и температурата падаше под нулата само в София и за това хората могат да са останали с впечатление, че всичко е наред, но в районите, където се гледат нещата не беше така.
Дъжд заваля през декември и житото някак си успя да поникне и да стане дори по-хубаво от предишната година по това време. Аз дори не помня каква беше реколтата от житото у нас, заради многото написани и изговорени неща за кризата с царевицата и въобще продоволствената криза в световен мащаб.
През тази година съм  виждала крави и овце през прозореца, докато пътувах. Млякото и млечните продукти не намалиха цената си, но не е и поскъпнало. Поскъпна месото. Особено, в сравнение с цените им в началото на 2011.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.