понеделник, 5 май 2008 г.

Разсад

Ако някой не знае какво е разсад може да прочете тук разсад от Уикипедия .
В празниците между 1 и 6 май ходих в провинцията с една приятелка. Ходихме на пазар за разсад за чушки, домати и т.н. Понеже те не са там и не си правят разсад.

После открих, че и другите от селото си купували разсад. А иначе те си живеят там, отглеждат животни, даже правят разсад за многогодишни цветя, храсти и дървета. Може би този вид разсад по-лесно се отглежда. А може би той има повече клиенти напоследък.

Наистина, тук в София повечето магазини за цветя предлагат растения докарани направо от Холандия. Но е по-добре да се научим да си намираме произведени тук на сходно с Вашето географско място растения. Може да намерите доста различни и даже екзотични видове декоративни растения на всяко място, което се занимават с това, дори и то да не се казва "разсадник". Има достатъчно недоволни и от най-лъскавите разсадници и най-вече от плододайните растения, особено по отношение на сорта, който би трябвало да сте си купили. Просто минете на "биологично земеделие" и по отношение но декоративната растителност.

После мислих защо хората са минали на това производство. Може би повечето от тези хора работят "в друга страна" по 3 месеца, после 3 месеца са в България и т.н. Тогава по-трудно се потдържа зеленчукова градина, а декоративната става по-бавно и може да бъде оставена на грижите на по-възрастните за известно време.

Родителите все още правят разсад за зеленчуци. Въпреки, че те са на това място само в събота и неделя. Майка каза, че и зеленчуковият разсад доста често е друг сорт, не този за който го продават. Даже и на съседката на село синът и е донесъл семки на сорт домати, които били много твърди. Да, но от всяко място може да се купят твърди домати. А все по-трудно е да се намерят не просто градински домати, а хубав сорт, градински домати.

Не е ясно, кое е по-добре, да се отглеждат устойчиви сортове при условията на биолочично земеделие или да се избира по-неустойчив сорт, но с по-истински вкус, при който има лека намеса на химия. Защото химията е скъпа и никой тук не слага толкова много, колкото едно време. Но и както казва майка в предишната година нямаше нито един хубав домат, нито в нашия двор, нито на пазара, нито в селото, нито някой познат от другите места в България.

За сравнение може да видите две снимки.



Това е снимка от пазар на organic food в Лондон. Доматите изглеждат супер. Но някак си не ми се вижда да са меки и сочни.



Това е снимка на обелени домати сорт "идеал". Имат леко наторяване с изкуствен тор и няколко пръскания срещу вредители и мана. Обаче са супер на вкус. И дори след кратко транспортиране и подреждане на витрина, вече не са толкова лъскави, а са малко натъртени и ако изчакат един, два дни на пазара са доста развалени.

Така, че ако искате хубави зеленчуци трябва сами да си произведете разсада и сами да си ги отгледате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.