събота, 31 май 2008 г.

Многогодишни декоративни растения в градината

Много хора у нас имат къщи по селата или градовете, които са напуснали "временно", за да намерят по-добро работно място. Някои от тези къщи все още са обитавани от по-възрастни хора. Тези хора все още отглеждат зеленчуци и плодове. Но отглеждането дори на такива неща е трудоемко. И все повече тези места остават пусти. Защото зеленчуците се засаждат всяка година и се нуждаят от постоянни грижи. И плодните дървета се нуждаят от грижи - рязане, пръскане за вредители, прибиране на плодовете.
Може би е дошло времето, когато градините ще започнат да изглеждат като тези "на Запад" - засадени с трева и декоративни дървета. Но дърветата растат бавно. Има дървета, за които 1000 години са достижима възраст. Те няма за къде да бързат. Това е свързано и с много по-късната фертилна възраст, например 80 години за гигантската секвоя.

И точно поради тази причина вече е дошло време, за да засадим дървета от сега в "забравените" си градини.Те се нуждаят от по-малко грижи. И като се върнем да живеем там, дори да решим да продадем имота, те вече ще имат "вид" и ще можем да им се наслаждаваме или дори до спечелим от тях.Това е чинар (платан), в края на първия вегетативен период. В началото на развитието си расте бавно, а иначе става доста голямо дърво.

Според публикации в интернет цената на даден имот може да се покачи с до 15% при наличието на добра декоративна растителност и оформление на градината.

Според други публикации (американски), ако продадете къщата си първото, което новите собственици променят е градината.

Все пак е много хубаво да живеем в хармонична среда. А растенията създават усещане за близост с природата и спокойствие в хората.

У нас, въпреки суровия климат могат да растат множество екзотични дървета. Когато си избирате растения се съобразявайте с мястото, с което разполагате - те трябва да се чувстват добре. Защото нямат крака да избягат. И нямат глас, за да крещят, когато се използват за храна.Те все пак са живи същества!!!


Продават се растения, които са присадени. Много от тях са създадени, за да бъдат ефектни, без да се изчака необходимия период за порастване на растенията. За период от няколко години тези растениа продължават да изглеждат ефектни, но едва ли ще бъде така и след 50 години.
Присадени са и почти всички плодни дървета, защото за основа се избира по-издръжливо дърво. Но те се присаждат доста по-уместно. Понякога плодните дървета се оказват друг сорт. Но ако прецените продавача като човек, който разбира, а не който на всяка цена иска да ви продаде нещо може би ще получите онова, което искате.

В най-скоро време едва ли ще могат да се намерят истински плодове и зеленчуци на пазара. Даже "organic" храните в Европа изглеждат потресаващо изкуствени. За това, ако все пак искате да консумирате истински плодове и зеленчуци си оставете място в градината. Но трябва да сте там. Иначе Вашите растения няма да оцелеят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.