събота, 3 юни 2017 г.

Размисли в кухнята

Това е сладко от купени ягоди, правено в апартамент.
Сладкото е хранителен продукт, който може да се готви без проблем в апартамент, защото бурканите се самохерметизират.
Това става чрез наливане на горещо сладко, сипва се в тенджерата, докато още къкри на котлона, и завинтване на капачката. Топлият въздух, който остава излита, въпреки доброто завъртане. Според мен при обръщане на бурканчетата обратно този процес се затруднява. Освен това сладкото понякога попада между гумичката и стъклото и може да доведе до невъзможност за плътно прилягане.
Сладкото има доста захар, която е консервант и така може да издържи повече от две години без промяна във вкуса.
Самохерметизацията се прилага и при туршии като се ползва топла марината, или печени чушки без белене, за да останат горещи. При тях солта, киселината и особено при наличие на мазнина водят до по-бързо разхерметизиране и/или промяна във вкуса. Трябва да се консумират още в същия зимен сезон.
Правенето на сладко не е трудоемък процес. Ягодите се мият и престояват със захар поне 30 минути, за да пуснат вода за началото на процеса по варене. Варенето е един час или малко повече или по-малко. И наливането още 20 минути, за една тенджера. И това е всичко. По време на варенето процеса се наблюдава неотлъчно. Много по-лесно от правенето на същото количество сърми да речем. А разликата във вкуса е огромна. Между всяко сладко, което ще си купите и онова, което ще си произведете сами. Дори да е купено от тези по пътя или от био производител или от където и да е другаде и за доста голяма сума.
И разликата между сърмите, които може да си купите и тези, които ще направите за времето за едно сладко от ягоди е много по-малка.

Аз не ползвам фиксове, които позволяват по-малко варене. Пробвах. Те също са с консервант. Странно, имат срок на годност. След изтичане на срока на годност сладкото сменя консистенцията си и става като направено от мас. Да не говорим за вкуса. И това става по-рано от две години от сваряването. Така, че не го препоръчвам.
И лимонена киселина не слагам. Тя е срещу захаросване. За да се захароса сладкото трябва наистина да се сложи твърде много захар или да се превари много. Това със сладко от ягоди не може да стане. А сладкото започва да киселее, независимо, че е доста сладко едновременно.

Все още има време за сладко от ягоди. Действайте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.