неделя, 14 октомври 2012 г.

За обществените зелени пространства в градската среда

Бях за няколко дни в Кърджали и околните много известни култови места.
Снимките, които са представени тук са градинарски и повече на дървета, защото потдържането на цветя в общественото пространство е много трудоемко и енергоемко. В момента то е сведено до засаждане на определени геометрични фигури в парковете с най-издръжливите възможни цветя и опити за тяхното поливане.
Там, както и навсякъде из страната обществените паркове и градини са много непотдържани.
Гинко дървета в парк Простор, Кърджали
Има минимални благоустройсвени дейност, въпреки, че на хората, които се опитват да ги правят им се струват грандиозни. Защото тези, които са получават парите не са тези, които работят.
Дърветата са се запазили през годините, но много са без типичната си форма дори и в парковете, където не се налага окастряне. Листата на гинко дърветата вече са започнали да жълтеят. Преместените гинко дървета в парк Простор обаче са доста зле. Самият пярк е просторен, но много непотдържан.


Райска ябълка в двора на регионален исторически музей Кърджали
Райската ябълка е почти узряла. В двора на регионалния исторически музей в Кърджали има много растителни видове и то екзотични. Дори е имало място с цветя с определители. Човекът, който е потдържал нещата явно вече го няма, защото цветята са умрели, всичко в двора е сухо. Дърветата оцеляват само защото са се прихванали по навреме.

Петунии в градската градина в Кърджали






В градската градина в Кърджали има определени цветни петна, които са от издръжливите, но не най-прости цветя. Те обаче са далече от всяка една градина по която всички да въздишат.
парк - "Арпезос - Север"

В Кърджали има нов парк - "Арпезос - Север". В него са вложени много пари и много дървета. Той има потенциал, както се вижда - освен, че осветлението е от лампи със слънчеви батерии той е до реката. Но от засадените дървета са изсъхнали повече от две трети. А те са засадени на място, където са изкоренени големи дървета - така казаха местни жители.


парк - "Арпезос - Север"

Дали ще се случи след 20 години на снимките от този изглед да се виждат главно дървета, а не плочки?



Елементи от двора на църквата Св. Георги в Кърджали
 Озеленяването в дворовете на църквите е приятно и добро. Там обикновено се полагат по-спезиални грижи.
жълто цвете
Балкон
А в дворовете и по балконите цветята са си прекрасни. Там хората се грижат за своите цветя и всичко с тях е наред.




Пауловниа край училището в село Караман
Много малко хора разбират, че когато озеленяват общественото пространство, особено с дървета, които не са за консумация, например орехи, те всъщност си крадат обществено пространство. Но и за това пространство трябват грижи. "Обществото" в момента не е настроено да се грижи дори за собствено направените си проекти, камо ли за "подарени" от хора и организации.
Зеленото пространство в хотел Хижата Момчилград
Озеленяването на хотел Хижата Момчилград е доста добро. Но там също има частен характер.
Къща до самите скали в района на светилището при Татул
Дърва за зимата
Хората, които живеят в селата при култовите месности в района живеят на ръба. Къщите са им от камъните от тези светилища, но във всички държави така са прави - гради се със строителните материали на предшествениците. И все пак има цветя, дървета, дори номер на къщата.
Там всичко е на ръба - къщите, пътят, хората...

4 коментара:

  1. Да се похваля с твоите снимки:) Фотоволтаичното осветление е със светодиодни лапми и съм участвал в производството му. Не бях още виждал снимки къде точно е монтирано.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е вече знам и какво работиш. А се оказва, че лампите са произведени у нас :)
      Там са изтекли над 9 милиона, 8 от които са от европейски съюз. А пространството е два пъти повече, отколкото на двете снимки. Като се добави система за поливане и шадравани, които не се виждат и труда на хората. Но все пак парите са много.

      Изтриване
  2. Бориана, интересная поездка! Я раньше не знала про этот город, теперь вижу, что там много зелени и красивые горы.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Это место очень близко к границе с Грецией и Турцией. Большая часть населения идентифицируют себя как турки, даже мэр. Это низкая части гор Родопы и имеет много святых мест фракийцев.

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.