неделя, 25 септември 2011 г.

Домашна лютеница, рецепта

6 буркана с пюре от домати от старите (830грама). 10 килограма нарязани чушки без семките и дръжките, в случая камби, сварени с 3-4 килограма домати за около 1-2 часа. Получената смеска, пюре от чушки беше 9 килограма или малко повече. 8 килограма чушки за печене - не знам колко стават без дръжките и семките и след изпичане и обелване, но може би е два пъти по-малко. Започва се с пюрето от варени и печени чушки. След като сместта заври, защото тя е студена и с голяма маса постепенно се добавят и бурканите с пюре от домати, като те дори могат та служат като потушител на временно усилване на варенето. След първоначалното завиране на сместта (става за около 20мин) се вари 2 часа. Лютеницата се бърка през цялото време, защото загаря. За това е по-добре отделните съставки да са предварително доста сварени. Ако са сурови може да се наложи да се вари 5-6 часа, а и е необходим много по-голям съд. Подправки: 2 сини домата - опечени и обелени са 1кг, но може и повече. Чесън - скилидките на една глава, сварени и премлени в пюрето от пипер, целина, листа - сварени и премлени в пюрето от пипер, кимион - 2 пакетчета, черен пипер - едно пакетче, оцет - 200гр, олио - 600 грама, захар - 300 грама, но може и повече, сол на вкус. Подправките се добавят постепенно. 30 минути преди края на варенето се добавя олиото, защото от него лютеницата започва силно да плюка и пръска много. Готовата лютеница е около 14 килограма. По записките изглежда, че тази година сме варили по-малко от предишната година, но тя е по-сварена, вероятно предварителното преварка на съставките е била по-дълга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.