събота, 19 юни 2010 г.

Цветята на Витоша в средата на юни

Това са само няколко от цветята на Витоша, които цъфтят в района на Алеко в средата на юни. По това време има по-различни цветя дори на приблизително същата височина над Златните мостове и съвсем различни в района на Селимица, която е на същата височина, но от другата страна на Черни връх. Защото на всяко от тези места има различен микроклимат.
Тези цветя са снимани във влажните поляни и това е една от основните характеристики, както и това, че върховете там са от юг и слънцето никога не е много силно, което гарантира това, че мястото остава влажно през цялото лято.


Първо е малкото лилаво цвете, което не успях да намеря при бързия преглед на цветния индекс, но ще го напиша по-нататък. Него избрах за първо (то ще е лого на самата статия), защото то е много дребно и дори да сте виждали другите точно това трудно се забелязва.



Блатняк, за който не трябва да е само влажно, но и да си има блатиста вода.








Орхидеи, които растат във влажните на граница до блатисти райони, но без блатиста вода. Такива условия трябва да се осигурят и на стайните орхидеи и за това те много трудно се отглеждат.









Червено омайниче (Geum coccineum), което аз съм си кръстила Скарлет.









Едни малки гъби, които бяха набедени за психидилични, но се оказаха много обикновени. Даже в двора на село съм намирала, но в доста студено и влажно време, колкото е хладно и влажно и на Витоша на това място по това време.






И на края черната боровинка, която цъфти с чеврени цветове и червената боровинка, която цъфти с бели цветове. За тях не е необходим толкова влажен микроклимат, те по-скоро се промъкват между камъните, както и хвойната, която осигубява киселата (борова) почва за боровинките.



5 коментара:

  1. Великолепни са. Балсам за душата, даже да не им знаеш имената. Витоша е все още запазена,обаче докога... Щели да правят от 19 на 142 хектара ски зона чувам.

    ОтговорИзтриване
  2. Подходящо може да се окаже точно мястото там, въпреки, че е защитено. Има още един моментл На Витоша ходят много хора. Пътя до Черни връх в събота и неделя е по-населено от който и да е пазарен регион. Но под 1% от хората изобщо забелязват цветята. Те просто виждат нещо зелено или нещо хубаво шарено. Ако забелязваха нещата щяха да забележат и това със ски пистите и т.н. и да са по- и аз не знам какво да кажа, по-настоятелни за определени каузи.

    ОтговорИзтриване
  3. Ако тръгнеш по зимния път - по стълбовете - точно сега там има зверски много цветя в неописуеми цветове. Просто няма как да ни ги забележиш, защото са много ярки. Обаче трябва да си вземеш гумени ботуши и да джапаш смело. Има едни пухчета... Приличат на бели четки за рисуване. Случайно да знаеш как се казват?

    ОтговорИзтриване
  4. Казва се Пушица (Eriophorum). Знам за това място, точно между горната пътека (маркирана с метални колове) и долната са тези влажни региони. Ас хоря с туристически сандали. После съм кална, но така и повече внимавам къде стъпвам.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти. Много му отива името :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.