вторник, 21 юли 2009 г.

Слънчеви, Свободни домати

От 1 юли би трябвало да има "слънчеви" домати от България. Те са от растения засасени от разсад малко преди 1 май направо под небето и расли под слънцето през цялото време от там нататък.
Но почти всички домати за търговия се засаждат в оранжерии вече. Отглеждат се по-интензивно, по-запазени са от капризите на времето, например градушка или много валежи, които не са им любими. Доста по-защитени са и от кражби. И така ние практически целогодишно ядем "оранжерийни" домати.
Доматите извън всякакви подобни постройки са подложени на по-силен вятър и на по-големи разлики в температурите през деня и нощта. И както и в други случаи се използва термина бих казала, че са "свободни" домати.
Доматите в оранжерийно пространство са "слънчеви", но не "свободни" домати.
Като потребители бихме искали доматите да имати "същият вкус, като от едно време". Съществено значение за това има сорта на доматите. За това хората прадпочитат розови домати. Те по-приличат на онези от "едно време". За това в тази година (2009) има почти толкова розови домати по пазарите, колкото и червени. Има поне 6-7 различни сорта. Не знам дали всички са с очаквания вкус.
Едно време всички домати имаха хубав вкус. Тогава имаше домати, не ни се е струвало така заради липсата им. Може би най-важната разлика е, че тогава под формата на бригада всеки българин между 15 и 65 години поне по 2 седмици всяка година работеше в полза на доматите. Студентските и ученически бригади бяха поне 1 може и 2 в годината за по един месец. Всеки човек, отработваше "задължително", като това се счита за работен ден, по 2-3 седмици годишно в земеделието. И доста голяма част от това време е било в полза на доматите. И времето на тази "задължителна" работа всички тези участници дефинират като "голям купон".
Сега основната работа по доматите се счита за ниско квалифицирана и се върши от роми. Търговците от местните тържища са роми. Тези, които са на пазарите на дребно също.
Не ме разбирайте погрешно, но те смятат ли работата "в полза на доматите" за "голям купон"? Главната задача е да минат теви преди тях и тези след тях по веригата.
Може да ядете домати от Вашата градина, или да имате личен земеделски производител, от който да взимате домати или нещо двуго подобно. Но докато ВСИЧКИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ не се включат в работата "в полза на доматите" и това да е "голям купон" няма да има вкусни домати.
То ще си е голям купон, нали през това време няма да се ходи на работа!!!
Ако не вярвате сравнете с доматите на държавите, към които се опитваме да се доближим. Може да кажете, че там има биологични домати. Но какъв е процента им спрямо другите? И дали те са вкусни? Те имат доказан произход, но за вкуса - не знам.
Домат идеал, когато е узрял се бели лесно с един слой под повърхностния и по останалата част прозират жилките му. Много е мек и трудно се транспортира. Има много малка твърда част под дръжката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.