неделя, 17 май 2009 г.

Ягодите, луксозна храна в този момент

Времето преди 24 май е малко рано за масово узряване на ягодите в България. Въпреки, че вече има и по-ранозреещи и устойчиви сортове няма толкова много ягоди, които са български. Презасаждането на площите с ягоди се прави може би на 3-4 години, за да има достатъчно реколта, но засаждането с нов сорт означава и купуването на разсад.
На пазара в периода 1-24 май има много ягоди. Не всички, за които се твърди са български. А и устойчивите сортове могат да запазят външният си вид за една седмица откъснати без хлдилник. Имат и добър аромат и вкус. Е малко са "дървени", но как ще са издръжливи, ако не са дървени.
Цената на ягодите в този период е по-висока, от времето, когато е масовото зреене. В момента 16 май е 5лв за килограм (в София), общо взето. По това време те минават за луксозна храна.
На същите пазари може да видите и сергии за сладолед с цена 1.09-1.29 за 100грама. Изглежда сладоледа е много по-луксозна стока. Такава е цената му през целия сезан. А в списъците за продукти с втвърдени растителни мазнини бяха посочени всички сладоледи.
А цената на пастите? Такава, която си заслужава е поне 3лв. И грамажа и едва ли е над 250. Ясно е, че пастите са луксозни стоки, откакто е била произнесена онази известна фраза "като няма хрляб яжте пасти". Но те са няколко пъти по-луксозни от ягодите в момента. А и в пастите също има втвърдени мазнини. Отдавна, за да не са калорични това не е масло. Интересно, но в сладкарниците не се продава ягоди със сметана.
Е ясно е, че по-добре да ядем ягоди вместо сладолед или пасти в този момент.
И даже ще се чувстваме луксозни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.