неделя, 28 декември 2008 г.

Лудите хора

Днес гледах епизод от Анатомията на Грей (повторение). В него ръката на един от хирурзите беше простреляна. Той си зададе въпросът "Какво ще правя, ако не мога да оперирам?".
Замислих се за лудите хора. Тези, които са били нормални доста дълго време. Много от тях са работили "умствена дейност". И става нещо, след което мозъкът отказва да се подчинява. Като да трепери ръката на хирург, да е счупен много кракът на спринтьор и т.н. Но когато повредата е физическа, мозъкът казва "все ще измисля нещо". А като отказва мозъкът, кой ще го каже. Много хора работят само физически, но пак мозъкът им казва, слушай шефа. А ако мозъкът не може да ти каже и това?
И дилемата. Ръката да се отреже! Тогава мозъкът казва по-добре с трепереща ръка, отколкото без ръка. А мозъка? Как да се отреже болната част? С лекарства. А те как действат? Дали не ти отрязват наистина тази част от мозъка, която е болна. Но там са и всички други неща от живота.
Все пак даже и болен в него остава малко нещо. За малко знаеш кого да слушаш, после пак не знаеш. Знаеш точно какво да правиш. После пак не знаеш. И може би знаеш, че не може да използваш мозъка. Всъщност не знам дали се казва мозък, или ум или нещо друго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.