събота, 27 декември 2008 г.

Искрено и Лично, За Гинко билоба

Това е предаването Искрено и лично за гинко билоба, излъчено на 17 декември 2008. В него става въпрос за засаждане на гинко дървета, предоставени от жената от Бяла слатина, за която стана въпрос в предишното предаване по този въпрос . Аз участвах по някакъв начин в това засаждане. В Южния парк бяха засадени 89 дървета от поканените от предаването хора. Дърветата бяха малко накриво засадени без да им е направена чаша за поливане на вода около ствола. Главният плантатор на гинковци беше поканен под някакъв повод и с него всъщност дозасадихме или презасадихме дърветата отново. Аз съм участвала за 20-25% от дърветата, а той за другите.
Но освен засаждането е необходимо още 2-3 години поливане във всяка седмица на лятото, когато не вали дъжд. В този регион на парка има мнага засаждания и се виждат много загинали дървета от неполиване. Едното засаждане има даже и плоча. Зад самата плоча с възрастта, на която би трябвало да е горичката има сало едно дърво. Изглежда малко трагично, защото на нея пише "Гора на надеждата". Поливането се приема като задължение на някаква паркова организация изглежда. Аз съм виждала на някои места да се полива в парковете, но рядко и то когато им дойде реда, а не когато е наложително.
Би трябвало участниците в това засаждане да са засадили по две дръвчета. И би трябвало те да поемат и задължението за поливането на "своите" две дръвчета през следващите поне 2 лета и то във всяка суха седмица, с достатъчно количество, да речем по едно 5литрово шише на дърво. Защото това с поливането от други не е надеждно. И чак тогава като се преброят оцелелите дървета може да се излъчи предаване за това, което са направили хората по засаждането на гинко дървета. А и така трябва да бъде и в другите обществени места, особено в големите градове, където всички смятат, че за общите зелени площи някой друг трябва да се грижи.
Може би ще има снимки от следващите години от мен на новата Гинко горичка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.