неделя, 13 април 2008 г.

Лунно земеделие

Статия на http://davesgarden.com/ добър сайт за градинари на английски.
Обикновено се съобразяваме с деня на седмицата и месеца, но не с фазите на луната. Продължителността на престоя на Луната в небето също е от значение. Погрешно общо мнение е схващането, че под “лунно земеделие” са занимания със земеделие нощем. Нощните градинарски дейности имат преимущества, но не това се разбира под “лунно земеделие”. То е свързано с планиране и осъществяване на дейности в зависимост от фазите на луната.
Новолуние
Луната има най-малко влияние във фаза новолуние. Традиционна практика е разсаждането при пълнолуние, вероятно защото предците ни са наблюдавали по-бързо покълване на семената през това време. В сегашно време, базирайки се на предходния опит семената се засаждат през тази четвърт, за да осигури покълване и увеличи растежа заедно с нарастването на Луната. Това важи за листните зеленчуци и за плодородните растения със семена, необвити в плод.
Първа четвърт
През втората половина се засаждат плодните растения – със семена, обвити в плод. Това са зеленчуци като грах и бобови, повечето плодове – ябълки, портокали, т.е. растенията, които се наричат плодове, но такива, които не са с типичен плод и спадат към зеленчуци като чушки, краставици и т.н. Също така прибирането на реколтата във фаза на пълнолуние, докато влагата е най-голяма е подходящо при тези култури, за които се иска да са свежи. Ако искате сочни домати, пробвайте да ги берете през пълнолуние. Ако искате да изсушавате плодовете по-добре е да се берат в последната четвърт.
Пълнолуние
Луната започва да намалява и проявява по-малко въздействие. Хората, които се занимават с лунно земеделие вярват, че през това време растенията фокусират развитието си върху кореновата система. Използвайки това през тази четвърт може да се фокусира върху кореноплодните, грудките и другите растения, които зависят по от развитието на кореновата система, отколкото на зелената маса. Това е подходящото време за пресаждане на растенията в нови саксия, както и за разсаждане на разсадите на едногодишни и многогодишни растения в градината, тъй като това време подпомага създаването на силно начално развитие на корените.
Последна четвърт
Луната завършва пълния цикъл на развитие и намалява до новолуние. Счита се, че растенията са най-малко активни през финалната четвърт, създавайки период на покой. Поради това се счита, че този период е подходящ за прибиране реколта, която е предназначена за сушене. Това е период за прибиране на плодове за сушене, на сено, както и събиране на семена за следващата година, защото през това време растенията са най-сухи.

Източници от Интернет цитират и изказвания на Петър Дънов за лунното земеделие, които подкрепят написаното по-горе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.