четвъртък, 10 април 2014 г.

Отглеждане на лимони

Никъде в България културните видове лимони не могат да преживеят зимата (може само дивия лимон). Те трябва да се прибират на сравнително топло място, до което достига и светлина.

Преди повече от 50 години лимоните са били изключително ценни. Тогава хората у нас не са имали достъп до никакви други пресни плодове през зимата.
Сега има достъп до всякакви плодове, а да не говорим каква е цената на килограм лимони.
И все пак някои хора продължават да отглеждат доста лимони.
Ние имаме един, чийто плодове са твърде дребни. Ако опитате домашен лимон ще разберете, че дори и при тях има голяма разлика с магазинните. Домашните нямат този твърде кисел вкус и може да се окаже, че много хора, които отказват да го ядат или поне без захар или мед биха го яли без проблем. Така, че дори лимоните си заслужават домашното отглеждане.
Лимоните от двете снимки са от един двор. За да имат толкова много листа в края на март през зимата са били на много светли място. Колкото по-тъмно е мястото или се получава временно застудяване толкова е по-голяма вероятността да опадат листата. Запазването на цитрусувите дървета през зимата се затруднява от факта, че самите плодове също трябва да оцелеят. А плодовете де нуждаят от листа. Самото дърво може да оцелее и при по-тежки условия, но ще остане без плодове и листа, както е в случая с дивия лимон. Дори  да се използва див лимон като подложка крайните клони с листата и плодовете ще останат податливи на студ.
Не трябва да се забравя, че през зимата те са активни и се нуждаят от поливане.
През лятото лимоните не трябва да са на слънце. Мястото под лозницата е много добро. Тя създава равномерна не дебела сянка. Поливането трябва да е доста често, защото растенията са ограничени от контейнерите си.
Лимоните обикновено се гледат в такива метални тенекии. Пренасянето им два пъти годишно е от поне двама души. През зимата тези от снимките заемат площ на една голяма стая. Поливането през зимата е веднъж седмично, а през лятото 2-3 пъти седмично.
Дърветата са много красиви, особено с тези жълти лимони. Наистина имат хубав вкус. Кората им е безопасна и може да се слага в сладкишите.
И все пак колко килограма лимони виждате? Колко те струват в магазина? Дали отглеждането им е само един навик останал ни от миналото?


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.