вторник, 11 февруари 2014 г.

Реколта 2013

И тази година нямаше ягоди и череши. Но вече причината е сухото лято на предишната година, когато се оформят завръзите. И понеже и 2013 беше суха изглежда проблемът ще продължи.

Понеже нямаше сняг през зимата (на 2013) производителите на ориз бяха предупредени да не се надяват много на вода и бяха засадени много по-малко оризища.
Жито се роди много, защото на него не му трябва вода, а въпреки не съвсем подходящото време беше поникнало добре. Даже царевица имаше. Вероятно е валяло в рисковите за развитието и моменти. Но царевивата иска допълнително окопаване, което вероятно се прави с трактор, но вепак много по-внимателно от другите дейности. Стои цяло лято, кочаните се отделят ръчно. Въобще много труд, който не знам дали се изплаща.

Доматите през лятото на 2012 са били малко по-скъпи. Значи догодина ще са по-дефицитни. При нас в градината чушките бяха много добри.
Всяка година се явяват нови вредители по доматите ни. Ние успяваме да изядем или консервираме всички от село. Засадената площ е една и съща. А колко повече сме имали преди време.

Картофите си останаха с висока цена. Цената им е около 1 лев, а пресните през пролетта са доста повече. Така, че садете си картофи. Положението няма да се промени.

Имаше много орехи. Но, когато станаха по селото ни ходеха хора и викаха "стари орехи купувам". Така, че какво да си говорим за вкуса н орехите. Но лешниците изобщо не станаха.
И гроздето стана хубаво, защото пак беше много слънчево, топло и без валежи. Като през 2012. Но реколта 2013 е по-добра и по-голямо количество. Ние имахме около 100 килограма повече. Въпреки, че винаги има оплакване за цената при изкупуване все по-често има купувачи от чужбина. Тази година хит бяха румънците.

Тази година първата яка слана беше на 5 октомври. И ако някой си е оставил нещата, особено доматите, в онези две нощи после не ги е намерил. Ние тогава имахме само чушки и с димни купчини сланата беше расеяна. И имахме чушки за готвене наистина до новата година. А домати само колкото за снимка.
През есента остана сухо. Житото поникна, но остна хилаво. Нощем температурата падаше много, в София до под нулата, а на южните места малко над нулата. За това не можеше да се окаже много топло денем.
През декември вече нощем беше под нулата. На зимните посеви им било студено без сняг да ги топли от горе. Така, че както е хилаво житото наистина може и да не стане.
То и на други неща им е студено, например на ягодите. Е още една причина, че може да няма ягоди на пролет.
Продължавам да виждам крави и овце през прозореца, докато пътувам. Млякото и млечните продукти малко поскъпнаха. Месото може да не е поскъпнало особено, но вече няма промоции с много ниски цени за цели седмици.
Може да е световна тенденция. Ако китайците осъзнаят, че могат да ядат месо и мляко те бързо ще изчезнат. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.