понеделник, 26 декември 2011 г.

Реколтата през 2011 година


През първите два месеца се оформи криза за мляко. Цената на обикновеното бяло саламурено сирене стана минимум 10 лева за килограм, а на кашкавала минимум 15 лева за килограм. И за производството на млечни продукти в България голяма част от млякото се внасяше. По-нататък цената малко спадна, ама малко.
За сметка на това поради възможността прасетата в Германия да са хранени с мазнини, съдържащи диоксин цената на свинското беше 7-8 лева за килограм. И дори в кварталните месарници, които местните купувачи винаги са смятали за надеждни и с доказан произход свиското беше от Германия. И то продължи да бъде Германско и почти толкова евтино до края на годината. Толкова много свински врат продадоха през годината, и почти през цялото време на промоция - сигурно сме изяли вратовете на врички прасета в Европа.
После се вдигна цената на картофите - минимум 1.60 за килограм, но в общи линии 2 лева. През пролетта имаше европейски програми за финансиране на семето за засаждане на картофи. Програмата е била сигурно и за другите държави, защото картофите сега имат нормални цени.
Ягодите не родиха много, нямаше на пазара много, не беше проблем на времето през пролетта, може преди това да е било наподходящо.
Черешите не бяха много.
И кайсии нямаше. Не само в нашият регион, където времето често става студено и завръза пада. И на пазара нямаше кайсии.
Но праскови имаше много.
Слънчевите доматите започнаха да зреят по-рано и едни от най-ниските цени са били през юли. Нашите бяха нападнати от миризливки и съм малко пристрастна в оценката, че все пак са били по-малко от предишната година. А чушките може би са били същите или дори повече от предишната година и дори по цена от пазара бяха същите.
Нямаше боровинки по планините. Сигурно и това е от някакво пролетно застудяване.
Лятото беше сухо и топло и стана хубаво грозде. Дори и без никакви грижи на някои места стана грозде. И все пак на градус и количество нашето грозде за вино е същото като предишната година, или дори малко по-малко на количество. Но във винарските държави на Европа (Франция и Италия) валя много дъжд през лятото и тихомълком част от гроздето от България се изкупи от тях. И на пазара се продаваше по-малко десертно грозде през есента.
На втори октомври оризът на полето покрай линията в в района Пазаржик все още си стоеше, а на девети беше почти изцяло ожънат. А от десети заваля дъжд. Как уцелиха? Миналата година имаше неожънат ориз до края на ноември, а сега го ожънаха точно преди дъжда. На 15 октомври дори сняг валя. Времето през октомври и ноември не беше лошо, но за разлика от предишната година почти всяка нощ беше под нулата, което означава и значително по-ниска средно дневна температура и невъможно оцеляването навън на зеленчуци, които ги хваща слана. Изобщо не валя, освен споменатите по-горе дъжд и сняг. Беше твърде сухо за поникналото житото. А в държавите по-назапад от нас и тогава валя дъжд, доста, особено в Италия.
Тази година никой не ми предложи ядки (орехи, лешници, баделми), произведени лично от него. Значи и те не са били родили много.
Преди Коледа валя сняг и стана студено, може би по-малко в Северна България. Студът остави снега за Коледа и така остана бяло у нас.
Дали валя сняг на Коледа в София? Аз казах, че няма да вали. Въпреки, че нямало залози за това (за София) не мога да кажа дали точно е валяло. Може би около 17 часа в някои части в София е валяло много малко сняг. Не знам как се отчитат резултатите от залозите.
Като цяло 2011 много си приличаше по време с 2010, поне тук в България. Както и горе-долу с предишните години до 2007. Преди това беше по-различно. Може да се промени по едно време, например тази година, защото няма особено дълги цикли с еднакво време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.