събота, 5 март 2011 г.

Реколтата през 2010 година

Не знам дали имаше ягоди, защото не успях да проведа разговор с ягодовия човек, но може би бяха колкото трябва.
В Южна България кайсии не станаха, заради някакво застудяване по време на цъфтежа.
В края на май и през юни валя много дъжд, което повреди леко или повече житото. А също така всички дъбови дървета в Борисовата градина хванаха мана и тя остана така, докто им опадаха листата.
Аз видях царевица засадена на едно място, но не вярвам да е засадена някакво голяма количество. Просто не се сади, а се внася от някъде (вероятно от САЩ).

Слънчоглед имаше, много, много, много. Сигурно сте го забелявали, ако сте пътували из България. Сигурно е имало някаква субсидия за него. Но това не повлия на цената - тя се вдигна. А и дали е ожънат слънчогледа - не знам. В земеделските проекти за растения се плаща за засаждане, а не за добив. На снимката е един забравен слънчоглед, а датата е 17 октомври.
Ние имахме праскови, на пазара също имаше праскови. На дали повечето бяха наши или вносни - не съм разбрала.
През август беше много, много топло. Водата в морето стана над 30 градуса.
Топлото време през август е добре за гроздето, но всички зеленчуци без постоянно поливане са зле.
Хората, които си купуват домати казват, че не им харесват на вкус. Иначе домати и чушки има достатъчно. През август имаше проверки по пазарите за произход на продукцията, но това не продължи дълго.
Ние имахме грозде. Само някои се оправдаха с изригването на вулкана, че не са го опазили и отгледали. Иначе си беше добре. Понеже беше хубаво дори и един дъжд към края на септември не го повреди. Както и това, което остана за директна консумация.
Цената на водния лук и на плоския на пазара е равна. Но във веригите хипермаркети се продава само воден. Просто хората свикнха да ядат воден лук.
За ноември средните дневни минимални и максимални температури (от всекидневните) бяха по-високи от тези през октомври. И започнаха да цъфтят дърветата, но плодните дървета.
Времето беше толкова хубаво, че дори в края на месеца имаше неожънат ориз.
Цената на ябълките не е малка, значи и те не са се оказали устойчива, въпреки че са трайна, култура за продължително отглеждане. Въобще ябълките и прасковите са големи и лесно се берат, з разлика от черешите, но се гледат с много труд и "отрови".
Картофите едва ли са били много (не само в България), ако се съди по цената им сега. И сега ще има субсидии за картофи, представете си.
Гинко семена има, но няма семена за метасеквои.
Имаше доста семена от блатен кипарис.
В края на годината валя снаг, но така и не стана снежна покривка от която да се притесним и да стане новина.
Продължение - Реколтата през 2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.