петък, 21 май 2010 г.

Аз съм ПОЛУ ЗЕЛЕНА според собствените си критерии


От списъка от седем неща, които написах, че трябва да си направил, за да си наистина зелен покривам следните:
Отгледала съм една кокошка, от пиле, до по-голяма възраст от възрастта за мътене. Тогава бях малка, но не съм прилагала гледане на кокошките само отстрани. Гребването на ечемик и царевица и поставянето на мястото за хранене е лесно. Освен това скубех трева, която кокошките харесват и дори я режех. Давах им аспирини, ако започнат да ходят накриво, пощих ги от кокошинци, понякога ги пускахме на двора и ги пазех да не изядат марулите. Събирах червеи и им ги носех. И имах любима кокошка, която лично разхождах из двора и я подпомагах да намери червеите и охлювите под камъните. И това всеки ден в продължение на всички летни месеци. Дори си носих снимка на кокошката в паспорта (в зеления паспорт)...
Отгледала съм ягоди, колкото изяждам за една година. В пълния цикъл по засаждане, пролетно и есенно окопаване, плевене, поставяне на съоръжения за да се избегне гниенето и калянето им, премахване на охлювите (с помощта на кокошките), брането и консервирането на ягоди - компоти и сладко, косенето (по-скоро орязването с ножица). Дори по стечение на обстоятелствата съм продавала ягоди един пролетен сезон - 15 дни.
Отгледала съм домати, колкото изяждам за една година. Това е станало в продължение на доста години, като преди толкова сигурно за пръв път съм отгледала 5 домата, некачествено. Но иначе от прекопаване на части от двора, купуването на семена, засаждането на разсад, плевенето му, поливането след разсаждане на разсада, правене на вързанки, вързване и култучене, лятно поливане в жегите - във време на отпуска, обелването и нарязване на домати за 30 буркана (в един ден) и смилането на сок за 30 шишета (в друг един ден), и събиране и донасяне от гората на отрязани върхара от дървета, които са били отсечени от други хора, за да ги използваме за колци.
И не съм засадила тези дървета (от снимката), но 6-те клена и липата в пространството между нашия и другия блок са живи, защото съм ги поливала поне в продължение на 5 години (а може би и повече) в най-топлото време, когато са били засадени. И те са оцеляли и сега са на 25 години, а от околните почти няма оцелели. Оцелява дърветата близо до блоковете, защото там е по-сенчесто и може даже с вода през прозореца да се поливат. Останали са и такива, които са саморасляци, но те биват разкарани от косачите на трева, понякога дори и като са доста пораснали. Ако бяха на по-подходяща почва дърветата щяха да са много по-големи. Софийската почва е богата, но е много глинеста, лепкава и тежка за пробиване от дървета, докато са малки. Но тези вече са дебели и растат доста на маса на дървесината, а не само на зелена маса. И биха били 1 кубик дебели дървета и не знам колко тънки клонки за подпалки. Само за огрев само за мен ми трябват повече от 2 кубика за една зима, но аз смятам, че начина на нарастване на тези дървета е такъв, че те в най-скоро време ще имат необходимите кубици. Аз все още участвам в растежа им, засадих им лалета и още едно дърво в подкрепление и ги снимам често.
И така за сега, имам три и половина от седемте точки, които съм написала, което си е статут ПОЛУ ЗЕЛЕНА.
Това, което съм минала е по-лесната част, защото жито (в личната градина), прасе и крава и храната за тях се отглеждат трудно.

3 коментара:

  1. Не си правих оценка, но съм правил някои от изброените неща. Само,че други днес в голям град са неизпълними. За хората преди 40 години например, гледането на прасе си беше ежедневие. Все пак не мисля,че са били по-зелени от днес.

    ОтговорИзтриване
  2. Най-важната част от точката за отглеждане на прасе е да отгледате и храната му. Прасето от магазина и собственото беше с еднаква екологична стойност едно време. И сега, ако гледате прасе и купите "смески" те ще са също толкова изкуствени като тези, с които се хранят прасетата от магазина. За това в точката е записано прасе и цялата храна, която ще изяде.
    И тези изисквания са, защото ЗЕЛЕНИТЕ се опитват да казват как да се отглежда храната, а никога не са го правили. А не казват на хората, които се издържат например от даване на апартаменти под наем, как се прави това.

    ОтговорИзтриване
  3. И с 3.5 точки, пак си по-зелена от всички хора, които познавам взети заедно :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.