петък, 20 март 2009 г.

Биологичните храни разделят хората на бедни и богати

Преди време всички храни бяха биологични, в сравнение със сегашните. Може да са били малко по-нехигиенични, но това ги прави по-биологични.
У нас навлязяха много нови технологии, включително и за производство на храни. Явно произведените по този начин храни са не просто небиологични, а даже малко или много вредни. Съдържанието на някои статии би ме навело на мисълта, че те даже са много опасни.
Заедно с технологиите за производство на храни всякакви се появиха и биологичните храни. А те са онези предишните храни. Но струват много скъпо.
Защо? Може би защото всички се опитваме да произведем или внесем и да продедем по твърде много блузки на глава от населението глава, отколкото да произвеждаме домати. И даже влагаме пари за рекламиране на блузките. Ако не бяха толкова много излишните блузки нямаше да се налага да харчим пари за реклама.
Домати никой не рекламира. Явно не са в повече. Понякога биват изхвърляни, заради ниската цена на изкупуване от производителите. Сигурно за това не се произвеждат. Трябват инвестиции, работа и някой да ги купи без реклама. О, а може би цената на изкупуване е ниска, защото никой не рекламира домати.
Храната е по-важна от блузките, които носим. Определя здравето на хората и всички поколения по-нататък.
Освен суровите продукти, които са произведени без вредни химически торове, без химикали срещу вредители и т.н. и преработените храни са с технологии по-близки до "по-старите", когато е имало по-малко "добавки". Съществуват и храни, произведени наистина така, че да са премахнати най-вредните съставки на храните. Тези храни също може да бъдат определени като биологични.
Окзва се че има двоен стандарт. Биологични храни и друг вид храни, които не са такива. Биологичните са поне 2 пъти по-скъпи, и дори в по-богатите държави са 5-6 пъти по скъпи. И това вече разделя хората на бедни и богати. Ако не си с високи доходи може да си купиш някои неща от богатата категория и да заблудиш другите, че си богат. Но всеки ден всички храни, които се консумират в семейството ти да са биологични - това изглежда може да бъде достъпно само за богатите. Излиза, че това е критерия за богатство. Това е бил критерия и преди 100 години. Тогава бедните са измирали от болести, които биха били излекувани при добра храна.
Сега не се посочва като причина за смърт храната. Но се посочва като причина за много, много заболявания. Както и като основен фактор за постигане на добро здравословно състояние.
Защо сега се връщаме толкова назад?
Поне по разказите на хората разликата в стандарта, качеството и цената на храните, които купуват хората на Запад и в Америка е доста по-голям от тук. Биологични храни се купували и "за поощряване на местните производители", които са основните. Това е хубава причина, но:
ТРЯБВА ВСИЧКИ ХРАНИ ДА СА "БИОЛОГИЧНИ"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.