неделя, 8 юни 2008 г.

Доматите


През месец май и началото на юни, докато пътувах през България забелязах, Че вече има много малки градини (1-5-10 декара), засадени с овощни дървета. Дърветата са праскови, череши и ябълки главно. Все още са много малки, но би трябвало до 3 години да започнат да плододават. Даже всички техни собственици да имат желание да ги продадат извън България все някакви от тези плодове ще останат.
Но също така забелязах, че никъде по полето няма засадени домати. Има много малки или по-големи оранжерии, в които има домати, но оранжерийните домати приключват към 15 юли. И после следват "градинските", тези, които трябва да са гледани на открито. А такива аз не видях. Е може всички да са засадени надалеч от пътищата, но това не е било в другите години.
После попитах един познат, на който роднините му в предишната година гледаха домати. Той каза, че сега не са садили. Защото цитирам "Циганите искат по 25 лева надница за ден".
Всъщност почти цялата тежка част на земеделската работа в момента се върши от циганите и от турците, които не са заети по строежите. И на тях парите им се плащат, както се казва "на ръка" и то в деня, когато са го изработили. За бране на плодове като ягоди или череши плащането е на килограм и значително може да надмине 25 лева.
И независимо от това "българите", ако им трябват 50 лева няма да отидат да ги изработят за 2 дни, а ще врънкат на приятелите да им ги заемат.
А пък заради тази цена на ден тази година може би няма да има много "градински" домати и то в най-доматения месец - август. А и "градинските" домати вече не са от "градинския" сорт и ще изглеждат доста дървени. Наскоро рязах един такъв домат. Майка каза "внимавай, да не счупиш ножа".
И пипер нямаше, по пък ние сме "Доматена република", а не пиперена.
Вече даже е късно да си засадите сами домати - може да станат за септември, или пък за зелени домати за трушия.
А и гледам, че някъде пишеше, че в август ще е най-голямата инфлация през тази година (2008). Те и доматите, ако поскъпнат точно тогава наистина ще се получи така.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.