сряда, 8 ноември 2017 г.

Книгите на Харуки Муриками

Бих определила жанра като магически реализъм.

Книгите, които прочетох имат доста общи елементи:

Често има съпруга, която изчезва и е с психични отклонения.
Обикновено има друга жена, която има медиум способности или е проститутка или други нетипични способности. Понякога тя е с психични отклонения. Изобщо героят има едновременно връзка с две жени. Едната от тях има странни проявления. Героят остава при тази, която не е със странни проявления. Въпреки, че остава читателя с впечатление, че предпочита другата.

Описание на безупречни дрехи и офис, добре изгладени, подредени с много подробности за всяко нещо. Всяко място на което се развива действието е безупречно, независимо дали е офис, къща, апартамент под наем, бар.
Описани са много подробно детайли: точно с какво е облечен човека, какво си приготвя за ядене, обстановката, докато пътува или върви.
От друга страна едновременно с това героят прави самотни пътувания сред природата. Там му харесва много, повече, отколкото в градската среда, въпреки безупречната обстановка, в която живее. Но както и с жените остава в населената среда при хората, а не в природната.

Когато действието се развива в настоящето събитията са много разбъркани хронологично. Винаги се преразказва нещо от миналото. Понякога в тези преразкази се стига дори до времето на войната. Има и политически субекти, изказва политически възгледи.
Когато се преразказва миналото събитията са добре подредени хронологично. Когато хората разказват нещо, което се е случило, то вече е минало и си подреждат нещата. А в действителност те са малко по-хаотични и понякога не в последователността, която после подреждаме при преразказване. Така е не само в книгите на Муриками, а при всички хора.

Има класическа музика. Слушат се плочи.

Героят има котка, обикновено пуши и не е много работен. В смисъл, остава безработен, изчезва от работа и тръгва на някъде за дълго, работи с нестандартно работно време.

Понякога се повтарят неща като обстановка с песен на цикади, навици като ядене на сандвичи, смучене на лимонови бонбони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.