събота, 25 януари 2014 г.

В търсене на мамонтовото дърво

Банкя, Иларион Мокориополски 12, Гигатска Секвоя от 1931 година в дясно
В един списък със столетни дървета, който може да намерите в Интернет има записано едно мамонтово дърво. Така понякога се наричат секвоите. Понеже има няколко вида секвои, не е ясно на коя секвоя са сложили нова име. В този списък има доста секвои. Ние решихме, че това може да е от друг вид секвои, които за сега не сме виждали в България, но се опитваме да намерим.
И тръгнахме.
Указанието беше Банкя, ул. Девети септември 12. Както се сещате в момента такава улица няма. Но обикновено това е една от най-важните улици в населените места и се надявахме , че хората ще помнят коя е била.
Отидохме до центъра на Банкя с автобус. В града цари разруха и застой. Хората в центъра в търговските обекти нямаха представа, защото били от София. Други въпреки възрастта си и това, че били местни не знаеха. Посъветваха ни да търсим много местни хора и то с по две партийни книжки. И не в центъра.
От една височина се видяха 2-3 дървета. Насочихме се към тях. По пътя срещнахме човек, който имал приятел от тази улица и ни каза коя е. Тя беше в друга посока, но ние разгледахме и тези гигантски секвои, които бяхме видели.
Стигнахме до улица Девети септември.Улицата вече е Иларион Макариополски.  На адреса имаше стара къща с много иглолистни дървета в двора. Точно до къщата имаше гигантска секвоя. Тя също бива наричана мамонтово дърво. Но ние търсехме друго мамонтово дърво.
Къщата не изглеждаше много обитаема. Дворът беше затворен със синджир. Но понеже има дървена врата той лесно се отваряше. И ние влезнахме.
Направихме няколко снимки и я измерихме. После тръгнахме да излизаме.
Но се оказа, че вътре живеят две дами. О тях разбрахме, че дървото е посадено от д-р Никола Василев Попов в периода, когато е строена къщата, а това е 1931. Така, че дървото е на около 90 години. По онова време там било овощна градина. В момента в региона има къщи, по-скоро вили, а наоколо доста високи иглолистни дървета, които изглеждат като гора. Вероятно е хубаво през летните горещини, но сега там е доста замряло. И снегът валеше по-силно отколкото в София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.