сряда, 25 септември 2013 г.

Wildflower Wednesday: Дивите цветя в домашната градина през септември

Най-важното есенно диво цвете в градината ни е дивата циклама. Пренесохме я от градището до селото.
Има и от Средна гора.
Въпреки, че обича сухи места първо цъфти там, където се полива повече, защото напоследък летата са твърде сухи.
На по-често поливаните места започва да цъфти ще в края на август. Цветовете се запазват повече от месец. Естествените обитания на цветето са до 800 метра надморска височина. И ги няма на Витоша. Не знам дали е правилно, но бях пренесла 3 грудки на Витоша. Дали се получи нещо - не знам, защото не е толкова лесно да намеря мястото.
В луковицата се съдържат вещества, от които се правят медикаменти за синузит. Обикновено такива растения имат проблем с оцеляването, защото за да се използва в медицината, всъщност трябва да се убие напълно. Цветето е балкански еднемит и е частично защитено.
дива циклама в двора

В градината ни има див, миши чемшир. Това растение е доста древно. То се разпространява с коренище. То също има лечебни вещества в корените и също е частично защитено.

див, миши чемшир
Кота се замислих открих, че и борчетата поникнаха в къщи случайно и са диви, местни растения и могат да се запишат към дивите растения в домашната градина.
борче

На много места у нас се разпространява плевелно един храст, който е от Америка. По непреки сведения узрелите плодчета се използват за боядисване на вино, въпреки, че растението е отровно. В Америка се използват в много ранна зрелост листата.

Други диви растения в градината през септември може да видите на сайта Clay and Limestone.

Сведения за диви растения, които са местни за България, в естественото им обитание може да намерите в блога ми Диви растения в България / Native Plants in Bulgaria.

1 коментар:

  1. Здравейте, това мило ботурче, с листенца тъмнозелени, като на бръшлян, растеше в Търновския Балкан, спомням си в гората, на рехава сянка, не беше на слънчево, но не беше и на влажно. Бяхме си пренесли в София, но не издържа дълго, изглежда сме прекалили с поливането. Радвам се, че сте успели да го запазите при вас!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.