неделя, 13 декември 2009 г.

Пловдив, Небет тепе

В списание Мениджър, брой 11, 2009 година в статия за класациите прочетох, че според класация на списание Форбс, че Небет тепе е на второ масто в класация за уникални забележителности от Източна Европа които трябва непременно да се посетят.
Ако се потърси в Интернет се разбира, че тази класация е от март 2008 година. Е не винаги толкова бързо става новина такова нещо.

Аз съм разглеждала много частично нещо от стария Пловдив, но реших, че след като това списание е оценило Небет тепе, значи си заслужава.
Разходката ми там пак беше кратка. Старите къщи отвън, от където ги виждат всички изглеждат добре.
Старият град на хълма е сраснат с търговската част. В част от старите къщи на приземния етаж има заведения, а в други има магазини на важни или не толкова важни марки. Това създава доста по-добра атмосфера, дори когато разглеждате и пазарувате. Витошка и Графа са много назад в сравнение с търговските улици там.
Най-важното е, че е едновременно действащо и историческо и архитектурно място.
Освен това е наистина пешеходно и няма шум от превозни средства.

Витрините на магазините изглеждаха много добре аранжирани.
Даже и на площада, където няма такъв дух свиреше военния духов оркестър.
Продаваха се белгийски гофрети. Мислех, че в София ще има на коледния базар - ами няма.
А улица Иван Вазов, която свързва гарата и центъра? С къщи, строени от преди войната и разстояние между тях и големи чинари по тротоара? Нищо, че някои от тези къщи са необитаеми. В повечето приземни етажи също има магазини, но улицата изглежда тиха и спокойна.
Така видях за 3 часа аз Пловдив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.