неделя, 9 ноември 2008 г.

Семена, Амброво дърво


Семената на амбровото дърво се формират в топки, около 2-4см диаметър с издатини като кукички. Казват се monkey ball - маймунска топка. През цярото лато тези топки са зелени. През есента се образуват дупки по тези топки. Те не са само отвори за падане на семената, а и за да може семената по-добре да се винтилират, да узреят без да мухлясват.
Самите семена са много дребни - 2мм, в малки шушулки, края на всяка от които завършва с кукичката, която се вижда от вън на семенното кълбо. Шушулките са обикновено по две в едно гнездо. Тези шушулки са разположени така, че се разтварят от страната на отвора. Страната на отварянето на шушулката е тази, са която са прикрепени дребните семена. Така, че когато шушулките се отворят семената вече са отлепени и могат да изтеча през отворите, защото са доста малки.
След като се извадят всички шушулки се получава топката с дупки. На снимката може да видите семенна топка със семената, отделните шушулки, купчика със семена и семенна топка с извадените вече семки.
В публикациите от Интернет, които аз прочетох (бяха на английски) пише, че в шушулките има по една-две семки. Всички, които аз намерих имаха по три реда семена - т.е. по 15-20 в шушулка. Или има неточност или съм улучила година, в която има "богата реколта", каквито били на три години. Така, че събрах много семена. Не знам дали ще имат добра кълняемост и дали ще мога да ги размножа изобщо. Но ще се опитам по метода от семена.
Аз поглеждам понякога в Интернет или докато ходя насам-натам за Амброво дърво от 5-6 месеца. И все още не съм намерила друго дърво в България. Има статии, в които пише за отделни дървета на места, които още не съм посетила. Може би все още не е разпространено дори като парково дърво. Така, че може да мине за екзотична. Въпреки, че изглежда поне като възрастно дърво няма проблем да расте в София.

1 коментар:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.