събота, 3 януари 2009 г.

Модел на поведение

Хората, които живеят заедно си създават много съответни модели на поведение. Преди един век хората са живели много близко главно в семейството и за това май-важните модели на поведение са тези от семейството. Това е в основата на книгата на Фройд за психоанализата според мен.
Сега моделите на поведение са много по-отворени, заради начина на живот.
Все още голямо значение има поведението на родителите.
Например необходима Ви е помощ, за да свършите работа в градината преди да завали дъжд след два дни. А майка Ви казва, че не може да помогне, защото ще сади чесън. А чесън може да се сади в целият следващ месец.
Е това може би се отразява на поведението по следният начин. Трябва да закарате някого да хване влака. Остават 30 минути. И точно тогава се сещате, че нещо в градината не е полято и се втурвате да го полеете. А не след 45 минути, когато ще сте се върнали.
Сега хората прекарват много време на работното място. И много често модела на поведение на работното място също е значим. Той може да се прояви само на работното място, а може и да се разрастне и другаде. Например, ако работите с човек, който греши. Греши в сметките. Не да работите в счетоводството, защото там всичко трябва да излезе, но има и други важни места. И ако този човек Ви е шеф. След време започвате и Вие да грешите. Но Вие сте виновен за грешките. Даже и да напуснете може да продължавате да грешите още две години.
Отнася се и до семейството. Не във формата родител дете, а между съпрузи. Приема се, че те са равни. Но се приема, че жената чисти. Ако майката на жената не си е падала по чистенето, то и жената не си пада. Това е в стил Фройд. Но майката на мъжът е чистила. Защо мъжът не чисти, даже и като живее сам. Просто е приел модела на поведение на жена си.
Има много много примери за модел на поведение. Явно не чета методично в Интернет и хартиени книги и не знам какво да търся, за да намеря теория, която да е такава. И да казва как да коригираме модела на поведението си в ежедневието. Той не винаги е толкова очевиден. Даже и горните примери може да не са коректни. Има милиарди хора. Те си приличат, но и се различават. Значи има много модели за всички постъпки. Не би трябвало да е лесно да се опишат в изброими списъци. Добре е да може човек сам да открива моделите, по които действа и да ги коригира в негова полза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.